Von der Leyenová přijela na Green Deal Summit do Prahy. Čekali ji demonstranti

[chooze:gallery;value:33385]

​Na konferenci Green Deal Summit v Praze Ursula von der Leyenová prohlásila, že Česko má všechny předpoklady pro to, aby se stalo lídrem v čisté ekonomice. "Evropská unie investuje do přeměny českých uhelných regionů na vodíková údolí. Vzniknout tak tisíce pracovních míst. To je to, o čem je evropský Green Deal, naše strategie růstu," zdůraznila. 

Premiér Petr Fiala (ODS) vidí v Zelené dohodě velkou příležitost, zatím se ale její potenciál nepodařilo naplnit. Daří se jí podle něj měnit přístup k odpovědnosti za životní prostředí, ale nevede k inovacím, což je potřeba změnit. Bez toho ji bude mnoho lidí odmítat. 

Odpůrce si Green Deal Summit našel i mezi samotnými ekologickými aktivisty, kteří vyrazili s transparenty protestovat před budovu technologického centra UMRUM, kde se konference koná. Kritizují zejména to, že má akce problematické sponzory, například ČEZ nebo Komerční banku.

[chooze:article;value:523754]

​"Skupina ČEZ o sobě hrdě prohlašuje, že je čistou energií zítřka, svoji snahou prodloužit těžbu na dole Bílina minimálně do roku 2035 to však naprosto popírá," tvrdí Jaroslav Bican, který vede energetickou kampaň v rámci Greenpeace ČR. "Komerční banka zase patří k největším bankovním podporovatelům firmy EPH, která vyrostla na dovozu plynu z Ruska," doplňuje ho Radek Kubala z organizace Re-set. 

Fiala s von der Leyenovou spolu pohovořili také v soukromí. Mezi hlavní témata jejich schůzky patřila energetika, zejména jaderná, a migrace. Řeč se stočila například k tendru na dostavbu Dukovan a definitivní zbavení energetické závislosti na Rusku. Co se týče otázky migrace, podle Fialy je stěžejním cílem ochrana vnější hranice Evropské unie.

Podívejte se na tiskovou konferenci Von der Leyenová a Petra Fialy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.