Vondra: Právo veta by mohlo rozložit Evropskou unii, sjednotil nás Putin

První části nedělní debaty Za pět minut dvanáct na TV Nova s moderátorem Martinem Čermákem se účastnili kandidáti do evropských voleb – europoslanec Alexandr Vondra (ODS), jehož jméno figuruje na kandidátce SPOLU, a poslankyně Klára Dostálová (ANO).

Ačkoliv se v české politice jedná o zástupce vládní koalice a opozice, v některých otázkách unijní politiky spolu souhlasí.  

"Jsem zásadně proti zrušení práva veta. Snažíme se spíš o konsenzuální debaty. V oblastech bezpečnosti, zahraniční politiky a daní bychom mohli přijít o část suverenity, to je nepřijatelné," kritizuje Dostálová.

[chooze:article;value:549387]

​"Právo veta nechceme rušit. Mám hlubokou obavu, že kdybychom právo veta zrušili, bude to rozkládat Evropskou unii," přitakává Vondra.

Ten se domnívá, že důležitým momentem částečného názorového sjednocení v EU, byl začátek agrese ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

"Členství v Unii nám také umožňuje volný pohyb zboží, služeb a kapitálu. Kdybychom o to přišli, strašně zchudneme," upozorňuje europoslanec a bývalý disident z ODS.

[chooze:article;value:554187]

​Volební účast je ve volbách do Evropského parlamentu v Česku tradičně slabá, pod třiceti procenty. Oba kandidáti se shodují, že je to způsobeno i tím, že jsou sídla zákonodárců v Bruselu a Štrasburku daleko.

"Právě europoslanci ale často rozhodující o věcech, které pak musejí být zahrnuty do našich zákonů," připomíná členka Poslanecké sněmovny za hnutí ANO.

Tématy eurovoleb jsou Ukrajina i Čína. Europoslanci toho ale moc nezmění (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.