Vrací se chřipková sezona. Nasaďte si respirátory, vzkazují lékaři Čechům

Spolu s klesající venkovní teplotou přibývá také nemocných s takzvanými respiračními onemocněními, kam patří například chřipka nebo covid-19. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu proto přišli se sérií opatření, která bychom měli dodržovat, abychom šíření onemocnění zabránili.

"Pokud se necítíte dobře, máte rýmu, kašel a teplotu s bolestmi svalů a kloubů, zůstaňte doma – zabráníte tím šíření virů nebo bakterií na jiné osoby," zdůrazňují odborníci.

Opatření bychom ale měli přijmout, i pokud teplotu nemáme a trápí nás "pouze" rýma či kašel. Ideální je podle zdravotnických expertů nasadit si v takovém případě respirátor třídy FFP2, případně alespoň roušku.

[chooze:article;value:526583]

Odborníci také poradili co dělat, pokud nás nachlazení překvapí bez roušky po ruce. "Při kašli si zakrývejte ústa, ideálně jednorázovými kapesníky. Pokud ani ty nemáte po ruce, doporučuje se kašlat alespoň do rukávu v oblasti předloktí, ne do dlaně," vysvětlují. Na návštěvu prarodičů či chronicky nemocných bychom ale s rýmou a bez respirátoru měli prý raději zapomenout.

"Zásadní je i hygiena rukou – časté a dostatečně dlouhé mytí rukou teplou vodou a mýdlem nebo používání dezinfekčních roztoků či gelů," připomíná dále ústav.

Před chřipkou a nemocí covid-19 pak tělo pomáhá chránit také očkování. Na jeho aplikaci je teď mezi říjnem a listopadem údajně nejlepší čas. Vakcína proti covidu je zdarma pro všechny věkové kategorie, očkování proti chřipce pak pro osoby od 65 let. Zdravotní pojišťovny na něj ale obvykle přispívají i mladším klientům.

[chooze:article;value:526819]

Očkovat se dá navíc proti oběma nemocem zároveň. Kromě starších a nemocných lidí lékaři očkování doporučují především těhotným ženám a těm, které těhotenství plánují. Silnou imunitu pak podle nich podpoří také vyvážená strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku a čerstvého vzduchu či třeba vynechání konzumace alkoholu a tabákových výrobků.

Naopak útěk před zimou do "teplých krajin" pomoci nemusí. "Je důležité si uvědomit, že na letištích, nádražích a v přístavech dochází ke kumulaci velkého počtu lidí z různých částí světa. Proto je i zdravým osobám doporučeno preventivní použití ochrany nosu a úst, stejně jako časté mytí rukou (či užití dezinfekčního gelu)," vysvětlují odborníci.

"Buďme ohleduplní k sobě navzájem a dodržujme pravidla, kterými snižujeme riziko vlastního onemocnění a šíření respiračních onemocnění nejen na osoby, na kterých záleží nám, ale i na ty, na kterých záleží někomu jinému," posílají pak zdravotníci Čechům obecně platné doporučení.

Začíná chřipkové období. Češi mají stále velký zájem o očkování proti covidu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.