Vraky vagonů u Klínce jsou pryč. Škoda přesáhla devět milionů

Nehodový vlak dorazil ke Klínci už v osm hodin ráno. Desítky tun vážící rozbité vagony by jeho jeřáb mohly rozkývat, proto bylo třeba kotvení. Zdemolované vagony oddělili hasiči od sebe. Naštěstí to šlo bez autogenu a rozbrusky.

Před polednem na místo dorazily dvě lokomotivy zvané brejlovec. Ty oba vagony postupně zapřáhly a vytáhly blíže ke kolejišti. Pak přišla řada na jeřáb. Ten během půlhodinového manévrování posadil zpět na koleje první vagon. Podvozek neměl poškozený.

Dvojice lokomotiv poté odtáhly vagon na nádraží ve zhruba pět kilometrů vzdálených Čisovicích. Tedy na místo, odkud před týdnem souprava strojvedoucímu ujela. "Potom se lokomotivy vrátily a posunuly druhý vagon, který byl na střeše, zhruba o 20 metrů," řekl technik oprav Českých drah (ČD) Jan Bittner.

[chooze:article;value:554364]

Jeden vagon zůstal po nehodě na kolech, ten dráhy odtáhly už minulý týden. U zbývajících dvou to ale původně vypadalo, že budou patřit do místní scenérie týdny či měsíce. Dráhy mluvily o tom, že se může opakovat situace z Dolní Lutyně. Tam není po lednové tragické srážce vlaku s kamionem zcela uklizeno dodnes.

"V případě Dolní Lutyně zajistí likvidaci těch drážních vozidel specializovaná firma, která byla vysoutěžena," uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Proces navíc zdržovalo jednání drah s vlastníky pozemků. Už od ledna hlídá místo nehody bezpečnostní agentura. Podle mluvčí už náklady na ostrahu přesáhly 550 tisíc korun.

Proč před týdnem ujel prázdný vlak z nádraží v Čisovicích, vyšetřuje policie i drážní inspekce. Ministr dopravy naznačil, že šlo nejspíš o lidskou chybu. Strojvedoucí zůstává mimo službu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.