Vraťte nám pisoáry, volají američtí studenti. S protestem vyšli do ulic

Desítky studentů Milfordské střední školy ve městě Milford protestovaly proti odstranění pisoárů na jejich škole. Školní rada se totiž rozhodla pro úpravu toalet a šaten kvůli lepšímu přístupu pro LGBTQ studenty. Informovala o tom agentura AP. Podle portálu NY Post bylo protestujících studentů asi 150.

Nově mají být na toaletách jen oddělené kabinky, podobně tomu má být v šatnách. Spolu s tímto nařízením je totiž zaveden zákaz převlékání více studentů v jednom prostoru. Pro školu to ale znamená stavební úpravy a výdaje, stejně tak jako zdržení při převlékání před hodinou tělocviku. Například v šatnách pro dívky se bude moci najednou převlékat jen osm studentů, v chlapecké šatně tři.

"Instalace kójí na toaletách bude stát desítky tisíc dolarů (v přepočtu statisíce až miliony korun, pozn. red.)," uvedla ředitelka školy Christi Michaudová. Podle ní je aktuální rozhodnutí výsledkem kompromisu, pro hlasovali 4 z 5 členů rady.

[chooze:article;value:477455]

"Nikdo to nechtěl. Nikdo kromě několika rodičů, kteří si stěžovali školní radě," okomentovala studentka Autumn Diveleyová. Protestujícím studentům vadilo také to, že se jich nikdo neptal na názor.

Naopak transgender student Nick Romeri prohlásil, že si přeje, aby byl brán jako všichni ostatní: "Chci, aby byl můj život úplně stejný jako každého jiného středoškoláka, tedy získání řidičáku, chození na vyučování a přemýšlení o své budoucnosti, a ne abych bojoval za to, kým jsem." Rozhodnutí o dělení toalet podle pohlaví při narození by mělo podle Romeriho špatný vliv na psychiku LGBTQ studentů.

Rozhodnutí školní rady o zrušení pisoárů a jejich nahrazení kabinkami přišlo po jiném návrhu, kdy se měly toalety a šatny dělit podle pohlaví, s nímž se student narodil. Ve školním okrsku platila politika, kdy se toalety dělily podle pohlaví, s nímž se student aktuálně identifikuje. Debata vznikla poté, co se jedna z transgender studentek rozhodla používat dívčí šatny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.