Vraťte se domů! Oblíbená destinace už má turistů plné zuby

Největší ze sedmi Kanárských ostrovů Tenerife zažívá v poslední době velký nápor turistů. Ne všichni si ale na ostrov přijedou užívat přírodu a relaxovat. Řada turistů míří především za alkoholem, což tamním obyvatelům hodně vadí. 

Španělé vyhlásili válku zejména mladým Britům, kteří vzali Tenerife útokem o Velikonocích. Obyvatelé největšího kanárského ostrova označili britské rekreanty za "rakovinu", protože opilí návštěvníci večírků ničí jejich domov, píše britský deník The Sun

[chooze:article;value:535240]

​Tamní obyvatelé požadují zejména turistickou daň, méně letů na ostrov a omezení toho, aby si cizinci na ostrově ve velkém kupovali domy a byty. Španělům vadí především zvyšující se hluk, doprava a odpadky, což souvisí právě s lavinou rekreantů, kteří sem každý rok zavítají.

Antituristické graffiti

Obyvatelé ostrova dávají svou nevoli najevo i netradičními způsoby. Turisté mohou například na různých místech vidět antituristická graffiti, která byla nastříkána po celém ostrově. Zprávy na nich zní například "váš ráj, naše bída" nebo "turisté, jděte domů".

Na tento týden je také naplánován protest v největším městě Santa Cruz, kde aktivisté předloží své požadavky a uspořádají pochod. Koncem tohoto měsíce je plánován druhý větší protest sociálních a ekologických skupin, které chtějí chránit přírodu a vytvořit přísnější předpisy pro cizince, kteří kupují nemovitosti.

"Airbnb a Booking.com jsou jako rakovina, která pohlcuje ostrov kousek po kousku," popsal Ivan Cerdeña Molina, který pomáhá organizovat protesty. Vicky Colomerová zase popsala, že britští a němečtí turisté chtějí jen "pít levné pivo, ležet na slunci a jíst hamburgery a hranolky". "Byl to ráj, ale teď už není a štve mě to,“ uvedla a dodala, že ostrov potřebuje "kvalitnější lidi".

Objevují se i zastánci

Ne všichni ostrované jsou ale proti turismu. Například Melissa Taylorová, která provozuje anglickou hospodu v Las Playas de las Americas, popsala pro list Daily Mail, že antituristika je "nespravedlivá", protože bez turistiky by tu "nic nebylo". "Britové sem přicházejí a utrácejí spoustu peněz, drtivá většina našich zákazníků je z Velké Británie," uvedla Melissa.

Úřad pro cestovní ruch Kanárských ostrovů také popřel, že by došlo k masivnímu přílivu turistů. Dle úřadu jsou čísla stejná jako před pandemií nemoci covid-19.

Právě z Tenerife je video, které pobavilo svět. Lidé v něm soupeří o lehátka u vody, podívejte se (11/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.