Vrazi slavného muzikanta byli odsouzeni po 22 letech. Svědci se totiž přestali bát

Čtyřicetiletému Karlu Jordanovi a devětapadesátiletému Ronaldu Washingtonovi hrozí 20 let vězení až doživotí. Trest smrti prokuratura nepožadovala, uvedla CBS. První z mužů byl muzikantovým kmotřencem, druhý jeho přítelem z dětství.

Hiphopový průkopník Jam Master Jay (vlastním jménem Jason Mizell), majitel nahrávacího studia a člen kapely Run DMC, podle BBC jedné z nejvlivnějších hiphopových skupin všech dob, byl na podzim roku 2002 zastřelen ve svých 37 letech. Motivem byl podle obžaloby fakt, že své vrahy odstřihl od chystaného obchodu s kokainem.

Run DMC měli v 80. letech řadu hitů, ale v dalším desetiletí začala jejich popularita uvadat. Jam Master Jay hodlal finanční situaci zachránit obchodováním s kokainem, přestože kapela veřejně vystupovala proti drogám. Do kšeftu na 200 tisíc dolarů (přes 4,5 milionu Kč) měli být zapojeni Jordan s Washingtonem, ale nestalo se tak.

[chooze:article;value:473598]

​Kmotřenec a přítel z dětství se pomstili. Vnikli do Jam Master Jayova nahrávacího studia v Queensu. Jordan se s ním přátelsky objal a střelil ho do hlavy. Washington s pistolí v ruce hlídal a zpacifikoval muže a ženu, kteří tou dobou byli v místnosti.

Právě jejich svědectví hrálo klíčovou roli. Oba léta tvrdili, že nejsou schopni pachatele identifikovat. Později to zdůvodnili strachem z pomsty. Nezlomilo je ani čtvrt milionu dolarů, které podle časopisu Rolling Stone jako odměnu za informace o pachatelích nabídli hvězdní kolegové a přátelé zavražděného jako Eminem, Aerosmith či Jay-Z.

Vše se změnilo, když policie před sedmi lety případ znovu otevřela. Jordan se totiž vraždou někomu pochlubil. Korunní svědci se konečně mimo jiné s ohledem na manželku a děti zavražděného rozhodli mluvit pravdu. A Jordan s Washingtonem skončili v létě roku 2020 ve vazbě.

V případu je obviněn ještě další muž, jenž pachatele pustil na místo činu zadními dveřmi od požárního schodiště. Ten má být souzen v samostatném procesu.

Datum verdiktu o výši trestu soud zatím nezveřejnil. Právníci odsouzených se hodlají odvolat.

Zemřel slavný rapper Magoo, bylo mu pouhých 50 let. Příčina smrti je záhadou (8/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.