Vrchol krize nás teprve čeká, bojí se podnikatel. Češi mění přístup k nákupům

V Česku existuje velká spousta přebytků zboží v obchodech. Na tom postavil svůj byznys podnikatel Michal Štádler, který přebytky vykupuje a dále prodává. "V těch 'nepotravinách' se tomu ani nedá říkat plýtvání, ale spíše přebytek. Něco vám zbylo, vy nevíte, co s tím, a zabírá vám to sklady pro nové zboží," nastínil Štádler.

"Zároveň to zboží už nemusí být dokonalé, může mít poničené obaly nebo je to třeba nepoužitá vratka, někdo to rozbalí a vrátí to zpátky. My toto zboží vykupujeme za velmi výhodnou cenu. Bavíme se o jednotkách až desítkách procent, záleží na kvalitě a stavu, v jakém to zboží je. Koupíme to levně, levně to zpracujeme a snažíme se to prodat levně," doplnil.

[chooze:article;value:508209]

​Na českém trhu se Štádler pohybuje přes 20 let. "Trh dnes funguje na principu obří 'přespotřeby', kdy je vše tlačeno obří a neustálou spotřebou, což mi přijde špatně. Český zákazník je specifický v tom, že slyší na slevu. Tu vám nabídne každý, ale důležité je, kolik ve výsledku zaplatíte," řekl.

Podle něj se kvůli krizi zákazníci chovají výrazně jinak, hlavně střední třída. "Ta vyšší střední třída začala mnohem víc přemýšlet nad tím, jestli si fakt má koupit věc za 20 tisíc, nebo by ji možná nesehnala za deset, pět nebo menší peníze. Té nižší střední třídě se brutálně zvedly všechny životní náklady, takže všichni jsou pod obrovským tlakem na jejich peněženky," zmínil.

[chooze:article;value:507805]

​Tržby v maloobchodě klesají už 12 měsíců po sobě. "Myslím, že vrchol krize nás teprve čeká. Na konci dne bude rozhodovat poměr cena/výkon. Podle mě se lidé naučí přemýšlet jinak. Nebudou chtít vyhazovat věci, budou si chtít opravit to auto, radši si udělat něco sami, než si na to někoho najmout. Ta změna pro zákazníka podle mě bude tvrdá," uzavřel Štádler.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.