Vrcholící pylová sezóna trápí šestinu Čechů. Alergologů je ale nedostatek

Kýchání, svědění, pocit ucpaného nosu. To jsou základní projevy alergie. Každoročně se s nimi potýkají miliony Čechů. Nejrozšířenější jsou pylové alergie. Současné období je tak pro alergiky to nejhorší.

"Vzhledem k tomu, že je 30 procent populace alergiků, tak z toho minimálně polovina má alergie na pyly. U nás jednoznačně dominují trávy," tvrdí vedoucí klinické a transplantační imunologie na Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Ilja Stříž.

"V důsledku klimatických změn se nám rok od roku posouvají příznaky do zimních období. Například už v prosinci můžete mít alergii na pyly. Zároveň se posouvá pylová sezóna až do podzimu. My máme dnes a denně pět až sedm telefonátů ohledně přijmu na alergologii. Ale není to jen alergie na pyly, přibývá i alergie na plísně," říká pak alergoložka Marie Špičáková.

[chooze:article;value:556162]

Problémem ale mohou být i roztoči nebo domácí mazlíčci. Nejzávažnější alergickou reakci vyvolávají některé léky, bodnutí hmyzu nebo potraviny. "Tam, kde je projevem alergie takzvaná anafylaktická reakce, může dojít, když se plně rozvine, k ohrožení života toho člověka," upozorňuje alergoložka z Fakultní nemocnice v Motole Helena Kubešová.

"Některé potravinové alergeny nás opravdu mohou ohrožovat na životě. V poslední době třeba došlo i k úmrtí při alergii na červené maso, což je relativně nový druh alergie a zejména ve Spojených státech v poslední době roste," dodává Stříž.

[chooze:article;value:516630]

Alergie je chronické onemocnění a každý alergik by měl podle odborníků pravidelně navštěvovat specialisty v ordinacích. Ti pak můžou nabídnout vhodnou léčbu. Stejně jako jiných odborných lékařů je ale i alergologů nedostatek. Čekací doba na vyšetření se tak pohybuje kolem tří měsíců.

"Alergie se nedá vyléčit, ale dá se velice dobře léčit. Ty lehké formy léčíme antihistaminiky, tam, kde to nestačí, přidáváme lokální kortikosteroidy. U těch těžkých astmatiků nebo pacientů s těžkou atopickou dermatitidou se používá biologická léčba," vysvětluje Stříž.

Může se ale stát, že v některých případech původ alergické reakce ani odborníci nedokáží odhalit. Mnohdy je prý při diagnostice důležitá spolupráce pacienta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.