Všechno bude jinak. Odborníci řekli, co v roce 2024 nenávratně změní svět

Letos může svět podle odborníků změnit spousta věcí. Web magazín.sk upozornil na pět, které jsou podle něj nejvýznamnější. Na některé novinky upozornil už dříve i magazín Forbes. Podívejte se, co v roce 2024 nenávratně změní svět.

"Přistání" na Slunci

Ještě letos bychom se měli dozvědět více o naší hvězdě. Na Štědrý večer by totiž měla sluneční sonda NASA Parker Solar Probe vypuštěná v roce 2018 dosáhnout vrcholu své mise. Slunci se tak přiblíží nejvíce v historii.

"Pro celé lidstvo to bude obrovský úspěch. Je to ekvivalent přistání na Měsíci v roce 1969," řekl BBC vědec, který na projektu pracuje, Nour Raouafi. "V zásadě na hvězdě skoro přistaneme," poznamenal.

[chooze:article;value:546978]

Vědci doufají, že se dozví více o částicích i vlnách ve slunečních větrech. Zároveň by jim akce měla říct více o budoucnosti Země.

Genová terapie

Mílovými kroky postupuje upravování genů. Takzvanou metodou CRISPR, která upravuje genom a DNA proti genetickým chorobám, by se mohla řešit třeba hemofílie, různé rakoviny i AIDS.

První takovou terapii schválil na konci minulého roku Úřad pro kontrolu léčiv. Používat se může i na covid a mohla by přinést rychlejší odstranění jeho následků.

Mise Europa Clipper

Pod ledovou kůrou měsíce Jupiteru Europa podle vědců leží oceán vody. NASA tak vysílá sondu Europa Clipper na měsíc Jovian, aby na vodu lépe viděl. Dlouhá mise začíná už letos v říjnu a končit má až za šest let. 

[chooze:article;value:532046]

Sonda má totiž vstoupit na oběžnou dráhu Jupiteru. Kolem Evropy má pak 50krát přeletět. Cílem je rozpoznat, jestli jsou mimo Zemi podmínky pro život.

Komáři vs. komáři

Brazílie čelí epidemii zika, kterou přenáší komáři. Tento hmyz je celosvětově zodpovědný každý rok za 700 tisíc úmrtí. 

V Brazílii se rozhodli na komáry se zikou vypustit miliardy komárů nakažených bakterií wolbachia. Ta zabraňuje šíření chorob. Mohlo by to zabránit i šíření horečky dengue nebo žluté zimnice.

[chooze:article;value:549529]

Podle webu EL PAIS jsou dosavadní výsledky slibné. Metoda by se tak postupně mohla začít používat po celém světě.

Umělá inteligence

Umělá inteligence (AI) je v našich životech stále významnější. Razantní krok dopředu má přinést už letošek, kdy se umělá inteligence dostane do mobilních telefonů. Francouzi chtějí AI využívat i na olympijských hrách.

Podle Forbesu tak umělá inteligence slibuje inovace ve zdravotnictví, cestovaní do vesmíru i ekologii, znamená ale také, že spousta lidí přijde o práci. Pokud navíc předáme AI kontrolu nad svými životy, algoritmy mohou zvýraznit nerovnosti a rozdělení společnosti.

NASA pošle mimozemšťanům vzkaz v láhvi. Obsah je zásadní pro celé lidstvo (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.