Všechno je jinak. Klíč k přežití lidstva je na dně oceánu, zjistili vědci

[chooze:gallery;value:36742]

​Že kyslík na Zemi vzniká díky rostlinám, ví snad i malé dítě. Ti starší si pak jistě vzpomenou, že je za tím jev nazvaný fotosyntéza. Mezinárodní tým vědců ale nyní zjistil, že světlo ani rostliny nejsou pro vytváření kyslíku v přírodě potřeba, a ten tak může vznikat i hluboko na dně oceánu. Přesto je tento děj podle časopisu Nature zahalen spoustou otázek.

Sami vědci označují objev za "fascinující". "Poprvé jsem to zaznamenal v roce 2013. Na mořském dně v naprosté tmě vzniká obrovské množství kyslíku," vzpomínal pro BBC mořský výzkumník Andrew Sweetman. Tehdy si myslel, že jde o chybu přístrojů. "Prostě jsem to ignoroval, protože mě učili, že kyslík vzniká pouze fotosyntézou," vysvětlil. Až později mu došlo, že jde o obrovský objev.

Kyslík v hloubkách Tichého oceánu vytvářejí s největší pravděpodobností kuličky kovu, kterých je mořské dno mezi Havají a Mexikem plné. Jeho vysoké množství hluboko pod hladinou se totiž podařilo odhalit jen v místech, kde se tyto útvary vyskytují.

[chooze:article;value:565452]

Je prakticky jisté, že tento kyslík vzniká rozkladem mořské vody na kyslík a vodík. Už méně jasné je, jak k tomu dochází. Vzhledem k tomu, že kuličky obsahují lithium, kobalt a měď, tedy prvky běžně se vyskytující v bateriích, je dost možné, že vodu rozkládá elektřina prostřednictvím jevu zvaného elektrolýza, který se běžně využívá v průmyslu.

"Pokud vložíte baterii do mořské vody, začne syčet. Je to proto, že elektrický proud ve skutečnosti rozděluje mořskou vodu na kyslík a vodík. Myslíme si, že to samé se děje s těmito kuličkami v přírodě," vysvětlil Sweetman. Svou roli ale možná sehrávají další jevy a vznik tohoto "temného kyslíku" si proto nejspíš vyžádá další výzkum.

[chooze:article;value:563113]

Právě kvůli obsahu průmyslem žádaných kovů už také existují plány na těžbu těchto kuliček. To může mít ale dalekosáhlé následky. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) už varoval, že tato těžba by mohla "mít za následek zničení života a přirozeného prostředí mořského dna v oblastech těžby". Jinak řečeno, mohlo by to vyhubit život, který je na tomto jevu závislý.

A nelze vyloučit, že by se to neprojevilo také na zemském povrchu. Ekosystémy na souši a ve vodě jsou totiž značně propojené. Například asi polovina kyslíku, který dýcháme, pochází z oceánu.

"Protože tato pole pokrývají tak obrovské oblasti naší planety, bylo by šílené pokračovat v hlubinné těžbě s vědomím, že mohou být významným zdrojem produkce kyslíku," upozorňuje například mořský biolog Murray Roberts z Edinburské univerzity. Vědci už proti těžbě založili také petici.

Po zmizelém letadle pátrali přes padesát let. Našli ho na dně jezera (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.