Všechno je jinak. Meteoroložka má definitivní předpověď na Vánoce

Dynamika atmosféry zůstává velká, přes Česko budou i nadále přecházet jednotlivé frontální systémy. Oblačnosti i srážek tak očekáváme stále hodně.

Teploty budou jako na houpačce. Začátkem týdne budou nejvyšší odpolední teploty atakovat 10 °C, po čtvrtečním přechodu studené fronty se přechodně ochladí, ale na konci týdne půjdou teploty opět rychle nahoru. Do té doby bude sněžit až od nadmořské výšky 1 300 metrů nad mořem.

​Během vánočního týdne se přece jen ochladí, ale v nížinách budou i nadále nejvyšší odpolední teploty nad bodem mrazu. A do nejnižších nadmořských výšek mnoho šancí na Štědrý den nepřináší. V horských oblastech a místy ve vyšších polohách ale sníh zřejmě bude.

Co říkají statistiky

Pravděpodobnost bílých Vánoc na stanici Praha-Ruzyně ze statistiky posledních 60 let je 28 procent, z pohledu posledních 20 let 30 procent. Poslední opravdu bílé Vánoce i do nížin naposledy přinesly roky 2001 a 2010. Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna.

[chooze:article;value:532510]

Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 procent.

Vánoce ve znamení rekordů?

V posledních letech se daleko častěji přepisují teplotní rekordy. V roce 2007 bylo v Albrechticích 11,2 °C, pět let nato v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 naměřili v Táboře 11,3 °C.

Počasí na Štědrý den může být hodně proměnlivé, což dokazuje i pohled do historie. Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001. Nejvyšší sněhová pokrývka byla naměřena v Krkonoších v roce 1974 tj. 215 cm.

Meteoroložka Honsová: Víkend přinese oteplení, bude se však tvořit ledovka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.