Všechno je jinak. Záhada vesmírného rajčete byla objasněna

Astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se podařilo najít dlouho postrádané rajče. Ztratili ho přitom už před osmi měsíci. O objevu informoval portál Space.com.

"Náš dobrý přítel Frank Rubio, který už zamířil z ISS domů, byl dlouhou dobu obviňován z toho, že rajče snědl. Nyní ho ale můžeme zbavit viny. Rajče jsme totiž našli," ohlásila v rámci internetového vysílání ze stanice nález jeho kolegyně z NASA Jasmin Moghbeliová.

Rajčátko s průměrem asi 2,5 centimetru přitom nemělo sloužit jen tak k jídlu, ale bylo součástí vědeckého experimentu Veg-05, který se zabýval vlivem vesmírného prostředí na pěstování čerstvé zeleniny. Když astronauté 29. března plody své práce sklízeli, sáček s rajčetem určený pro Rubia náhle zmizel, aniž by si astronaut stačil byť jen kousnout.

[chooze:article;value:531721]

Sám Rubio snědení rajčete vytrvale odmítal. "Strávil jsem tolik hodin hledáním té věci. Jsem si jistý, že se to vysušené rajče nakonec objeví a dá mi v příštích letech za pravdu," nechal se slyšet v září. Nakonec na očištění svého jména nemusel čekat ani tak dlouho.

I když se astronauté o stavu nalezeného rajče nezmínili, právě jeho vysušení je velmi pravděpodobnou variantou. "Víte, vlhkost tam nahoře je asi 17 %. Pravděpodobně je vysušené do té míry, že se nedalo poznat, co to bylo zač, a tu taštičku s ním někdo prostě vyhodil," vtipkoval o ztracené zelenině Rubio v říjnu, krátce po svém návratu na Zemi.

Ztráta věcí není pro astronauty ničím úplně neobvyklým. Ve stavu beztíže se totiž snadno může stát, že při chvilce nepozornosti ten či onen předmět náhle odplave a na čas zmizí. Obyvatelé stanice je pak většinou hledají u otvorů vzduchotechniky. Někdy se ale stane, že se předmět v prostoru plném vybavení někde zasekne a jeho objevení pak trvá o poznání déle.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.