Všechno špatně. Pavel za předvolební kampaň tepe Spolu i hnutí ANO

Přeměna hesla "Česko, pro tebe všecko" na "Rusko, pro tebe všecko". Z českých vlaječek na tvářích předsedy hnutí Andreje Babiše (ANO) a lídryně kandidáty Kláry Dostálové (ANO) vlaječky ruské. Tak si koalice Spolu pohrála s předvolební grafikou hnutí ANO. 

"Na chvíli se tak otevřelo víko kanálu, kde vidíme metody koalice Spolu. Ta kromě využívání tragického konfliktu na Ukrajině a celé ruské agrese ve svůj prospěch nemůže nabídnout už vůbec nic," uvedla na síti X poslankyně Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:552852]

​"Využili jsme toho, že si hnutí ANO nezaregistrovalo doménu ceskoprotebevsecko.cz, abychom upozornili na to, že Andrej Babiš a spol. neustále zpochybňují prozápadní směrování naší země. Stačí se přeci jen podívat na výroky jeho, Karla Havlíčka a Aleny Schillerové z posledních týdnů a měsíců," uvedla na X europoslankyně a kandidátka za Spolu Veronika Vrecionová (ODS).

Kampaň hnutí ANO i antikampaň koalice Spolu zkritizoval prezident Petr Pavel. "Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší," uvedl Pavel.

K antikampani se pro TN.cz vyjádřili někteří politologové. "Nejsem přesvědčen, že tímhle způsobem je možné dosáhnout oslabení podpory hnutí ANO," uvedl politolog a sociolog Jan Herzmann. "Trochu mi to připomíná kampaň Andreje Babiše před druhým kolem prezidentských voleb, která se nakonec ukázala jako neefektivní," zavzpomínal Herzmann.

"Koalice by měla dělat všechno pro to, aby zvedla svoje preference, a místo toho dělá úplný opak," řekl TN.cz politolog Jan Bureš. Antikampaň nejdříve považoval, dle svých slov, za vtip. "Označit hnutí ANO za proruskou stranu je nesmysl," řekl s tím, že tato kampaň ve výsledku pomůže hnutí ANO a nikoli vládě.

"Máme tady vládu, která verbálně bojuje proti dezinformacím, fake news a dezinformačním webům, a najednou sama spustí dezinformační web na své politické konkurenty," popsal politolog Lukáš Jelínek. "Pokud vytýkají Andreji Babišovi, že se chová jako neřízená střela, a že voliče obelhává, tak v tuto chvíli se oni chovají úplně stejně," uzavřel Jelínek.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kampaň proti hnutí ANO a prezidentovu reakci rozebrala komentátorka Lenka Zlámalová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.