Všechny domy musíte do deseti let zateplit, rozhodli europoslanci

Podle směrnice, kterou europoslanci schválili, mají všechny domy do roku 2030 dosáhnout energetické náročnosti třídy E, po dalších třech letech by měly postoupit na třídu D. Týká se to všech obytných domů. Europarlament o tom informoval v tiskové zprávě.

"Nebytové a veřejné budovy mají tyto lhůty posunuty již na roky 2027 (minimální třída E) a 2030 (minimální třída D)," informoval v tiskové zprávě europarlament. Budovy totiž podle unijních zákonodárců produkují 36 procent emisí skleníkových plynů.

Výjimku dostanou památky. Kromě toho mohou státy podle směrnice z pravidel vyjmout veřejné sociální bydlení, pokud by renovace vedla ke zvýšení nájemného, které nelze kompenzovat úsporami na účtech za energie.

"Ke snížení energetické náročnosti budovy (například díky izolování nebo zlepšení topného systému) by mělo dojít při prodeji budovy či její větší renovaci. V případě pronajatých budov pak při podpisu nové smlouvy," nastínili europoslanci. Majitelé tak budou muset začít rekonstruovat a zateplovat. Na budovy se například musí instalovat solární panely. Úplně klimaticky neutrální by budovy podle směrnice měly být do roku 2050.

[chooze:article;value:489900]

Členské státy, které směrnici ještě budou muset schválit, by si měly samy stanovit, jak cílů směrnice dosáhnou. Součástí směrnice mají být i například granty a dotace pro zranitelné domácnosti. 

Podle údajů Evropské komise budovy v EU spotřebovávají 40 % energie a produkují 36 % emisí skleníkových plynů. "Chceme, aby směrnice snížila energetickou chudobu, snížila emise a zajistila lepší vnitřní prostředí pro zdraví lidí. Jedná se o strategii růstu pro Evropu, která přinese statisíce kvalitních a místních pracovních míst ve stavebnictví, renovacích a v odvětví obnovitelných zdrojů a zároveň zlepší životní podmínky milionů lidí žijících v Evropě," uvedl irský europoslanec a zpravodaj směrnice Ciarán Cuffe.

[chooze:article;value:493414]

Ne všichni ale souhlasí. Z českých europoslanců byli pro jen tři pirátští zákonodárci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa. Z ostatních stran se k nim připojil jen Luděk Neidermayer (TOP 09). Ostatní byli proti a Stanislav Polčák (za STAN) s Jiřím Pospíšilem (TOP 09) se zdrželi.

"Někteří kolegové žijí ve své bublině a nezajímají je životy normálních lidí. Nejdříve jim nařídí nesmysly a pak jim šoupnou 'dotace', protože jinak by to nemohli nikdy splnit. Že se díky tomuto nesmyslnému opatření prodraží stavby o miliony a bydlení se stane víc a víc nedostupné, je prostě nezajímá," napsal na twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.