Vulkanolog: Islandem neotřásá sopka, ale něco jiného. Blíží se těžké časy

Tunelem pod Grindavíkem na islandském poloostrově Reykjanes proudí v blízkosti zemského povrchu magma, k vyvolání erupce tamního vulkánu to ale samo o sobě podle vulkanologa Haraldura Sigurðssona nestačí. Právě pohyb magmatu lidé považují za příčinu stovek zemětřesení, které na Islandu nastaly v uplynulých dnech, a trhání země blízko epicentra. 

Sigurðsson však tvrdí, že otřesy jsou způsobené pohybem zemských desek. "O sopečných erupcích a pohybu desek se často mluví v přímé souvislosti, ale to je zavádějící. Sopečné erupce jsou často pasivním důsledkem pohybů zemské kůry, na Islandu ale máme mnoho případů, kdy pohyby desek a zemětřesení žádné povrchové erupce nevyvolaly," vysvětlil vulkanolog na svém blogu

[chooze:article;value:529535]

Ačkoliv je podle islandského meteorologického úřadu stále vysoce pravděpodobné, že v nadcházejících dnech sopka vybuchne, Sigurðsson tvrdí, že to není nevyhnutelné.

"Pohyby zemských desek nemusí nutně končit sopečnou erupcí. Magmatický tunel, který aktuálně vede pod Grindavíkem, nyní jako by stagnoval. Pokud magma brzy nevyteče, je velká šance, že vychladne a začne tuhnout," řekl vulkanolog islandskému deníku Visir

Jak je vidět na mapě níže, Island se nachází přesně na hranici dvou tektonických desek – eurasijské a severoamerické. První z nich, která tvoří podklad pro celou Evropu, Rusko a velkou část Asie, je podle Sigurðssona téměř nehybná a klidná. Zato severoamerická deska je v pohybu. Každý rok se o jeden až dva centimetry posouvá na západ, tedy vzdaluje se od euroasijské. 

​Důsledky tohoto pohybu pociťuje právě i Island. "To je síla, která je zodpovědná za všechny současné katastrofy na Reykjanesu," konstatoval vulkanolog.

Těžké časy pro Islanďany

Přestože je šance, že se Island aktuálně sopečné erupci sopky vyhne, události posledních dní jsou podle Sigurðssona pouze začátkem – začátkem dalších pohybů zemských desek v oblasti Reykjanesu. "A proto můžeme očekávat těžké časy při soužití lidí s nemilosrdnými otřesy," dodal. 

Erupce na poloostrově Reykjanes obvykle neprovází mohutné výbuchy s oblaky popela a dýmu, ale proudy lávy tekoucí krajinou. "Proto nebezpečí, které hrozí obyvatelům Grindavíku právě teď, není výbuch, ale otevření jedné z puklin, kudy se vytlačí ven láva, která zničí vše, přes co poteče," řekl pro The Wall Street Journal geochemik z Islandské univerzity Edward W. Marshall. 

Potenciální erupce by se tak podle odborníků neměla být podobná té, která se na Islandu odehrála v roce 2010. Po mohutné explozi tehdy sopka Eyjafjallajökull na jihu ostrova vyslala do výšky několika kilometrů obrovské množství popela, který narušil celosvětový letecký průmysl. 

Kvůli hrozící erupci Island vyhlásil stav nouze a nařídil evakuaci všech obyvatel Grindavíku (11/11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.