Výbava pro prvňáčky je zase o něco dražší. Rodiče za ni dají zhruba pět tisíc

Aktovka, penál, pastelky, desky, obaly na sešity, přezůvky nebo nůžky jsou některé z potřeb, které ve výbavě prvňáčka nesmějí chybět. Nejdražší položkou je aktovka, která vyjde průměrně na dva tisíce korun. Součástí je i kufřík na výtvarné potřeby. Ten vyjde zhruba na 350 korun, tedy prázdný. 

Pokud připočítáme vodové barvy, tempery, čtvrtky, barevné papíry a další, tak musíme sáhnout po dalších téměř 600 korunách. A to štáb TV Nova vybíral nejlevnější varianty. Podtrženo sečteno, vybavený kufřík vyjde na necelou tisícovku.

[chooze:article;value:506296]

​Oproti loňsku si podle odborníků rodiče sice připlatí, rozdíl ale nebude tak výrazný. Má to být jen o několik procent. "Určitě ta inflace je obecná, takže i kdyby se netýkala pastelek nebo fixek konkrétně, tak jejich prodejci musí zohlednit to, že draze svítí, draze vytápějí," říká ekonom Vít Hradil. 

Obchody se postupně připravují a chystají i slevy a akce. Rodiče tak můžou po důkladném zmapování levnějších produktů uspořit nejen stovky, ale i tisíce korun. "Síť prodejen papírnictví McPen není tento rok tlačena ke zvyšování cen tak, jako tomu bylo minulý rok," prozradil obchodní a provozní ředitel společnosti Jiří Kajzner. 

"Školní potřeby do sortimentu zařadíme v následujících týdnech. Ze zkušenosti víme, že největší zájem o tento sortiment je ve druhé polovině srpna," vyjádřil se mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. 

[chooze:article;value:508685]

​Dražší můžou být produkty, které nesou značku nebo motiv oblíbených dětských filmových postav a her. "Děti samozřejmě vybírají podle motivů, u chlapců vítězí design Minecraftu, fotbalu a dinosaurů, dívky preferují motivy motýlů, jednorožců nebo koní. Mezi častými požadavky samotných dětí jsou jednoznačně gumovací pera. Ta jsou výrazným trendem posledních let," vysvětlila mluvčí obchodního řetězce Globus Aneta Turnovská. 

S výbavou pro školáky pomáhají také města. Například v Praze pořádají sbírky aktovek a v Ústí nad Labem dostanou děti od města finanční příspěvek. V Brně a Plzni zase základní potřeby školákům darují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.