Výběr českého eurokomisaře. Slováci už svého znají, u nás to vázne, kritizuje expert

Hlavními tématy čtvrtečního a pátečního zasedání Evropské rady je otázka pomoci a jednání o podobě nového složení Evropské komise a jmenování nového vysokého zmocněnce Evropské komise pro mezinárodní vztahy.

Nynější předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zřejmě bude na své pozici pokračovat i nadále. "To jméno neprošlo tak hladce, jak se třeba mohlo zdát podle největší frakce v Evropském parlamentu, tedy Evropské lidové strany. Paní von der Leyenová je dost toxickým kandidátem, protože za její vlády prokazatelně Evropská unie zchudla, a to velmi silně," objasnil Valeš.

Zhoršení ekonomické situace jde podle Valeše na vrub prosazování příliš nákladné evropské klimatické politiky, tedy Green Dealu. "V neposlední řadě je taky paní von der Leyenová prošetřována za své prapodivné, dosud nezveřejněné smlouvy s řadou firem z farmaceutického průmyslu, když se ve velkém a mnohdy zbytečně nakupovaly předražené vakcíny proti covidu," dodal Valeš.

Von der Leyenová podle Valeše není úplně typický kompromisní kandidát. "Je to prostě dáma, za kterou je mnoho kontroverzí, a zdaleka ne všichni europoslanci a taky zdaleka ne všechny státy tu její kandidaturu podporují," přiblížil.

[chooze:article;value:560877]

​Co se týče jmenování českého eurokomisaře, Valeš českou vládu kritizuje za průtahy. "Třeba slovenská vláda v posledních dnech potvrdila, že staronovým slovenským eurokomisařem, respektive kandidátem na eurokomisaře, bude velmi zkušený diplomat Šefčovič, který už dlouhé roky pracoval jako místopředseda Komise. Jestliže tohle silné jméno Slovensko zveřejnilo, tak si taky tohle jméno zaslouží významnou pozici. Česká republika v současné době není schopna se domluvit," srovnal Valeš.

Za Česko jsou ve hře stále ekonomka Danuše Nerudová a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). "V tuto chvíli se zdá nejpravděpodobnější, že to bude Jozef Síkela, kterého nominovali Starostové. A už za něj taky hledají náhradu. Nicméně oficiálně ještě neproběhlo jednání vlády na toto téma. Myslím si, že Česká republika docela zaspává, že už je nejvyšší čas, abychom znali jméno českého eurokomisaře," popsal. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.