Výběr dodavatele fotovoltaických panelů: Nesázejte na jednoho koně, radí odborník

Nesázejte na jednoho koně

Správně navržená a kvalitně instalovaná fotovoltaická elektrárna vám bude sloužit desítky let a ušetříte díky ní nemalou částku za elektřinu. Proto se vyplatí investovat čas a energii do výběru vhodného dodavatele. Oslovte více firem a nechte si poslat nezávazné nabídky. Všechna navrhovaná řešení si pečlivě prostudujte. Pokud vám nebude něco jasné, ptejte se. Solidní společnost vaše dotazy ráda zodpoví.

"Každý návrh bude pravděpodobně sestaven trošku jinak. Nikdy by v něm ale neměla chybět detailní kalkulace s rozpadem cen za jednotlivé komponenty. Pokud nechcete být při závěrečném vyúčtování nemile překvapeni, určitě se nespokojte s obecnou nabídkou, ze které není jasné, kolik a hlavně za co platíte. Kalkulace by měla zahrnovat cenu za fotovoltaické panely, baterii, měniče, montážní materiál a práci," vysvětluje Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

[chooze:article;value:487200]

Zjistěte si reference

V současné době není problém si celkem snadno a rychle udělat o dané společnosti poměrně jasný obrázek. Užitečným vodítkem jsou například reference a ohlasy na internetu. Za každou stabilní a spolehlivou společností stojí řada spokojených klientů. Pokud tomu tak není, dejte od takové firmy ruce pryč.

Licence a certifikace

Instalace fotovoltaiky je nákladný projekt s životností plánovanou na desítky let, proto si ověřte, zda má vámi oslovená společnost potřebné certifikace a licenci pro realizaci fotovoltaických elektráren. Jedině tak budete mít jistotu, že vybraný dodavatel splňuje vysoké standardy kvality a bezpečnosti.

Nekalé obchodní praktiky

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Dejte si pozor, zda vás nechce oslovená firma pouze oslnit a přimět k podpisu.

"Všichni, kdo si pořizují solární elektrárnu, chtějí ušetřit za energie. Sliby přehnaně vysokých úspor by vás ale měly varovat. Proto se ptejte a chtějte znát detaily. Určitě by vás mělo zajímat, zda se jedná o teoretický příklad, nebo společnost ve svém návrhu vychází ze skutečných parametrů vaší nemovitosti. Je rovněž důležité, jestli se jedná o celkové úspory za rok, nebo jen za jeho část. Je zřejmé, že v létě budete mít díky slunečnímu záření elektřinu prakticky zadarmo, v zimě jsou však podmínky diametrálně odlišné," upozorňuje Jiří Matoušek z Centropolu.

Zpozornět byste měli také při nereálně krátkém odhadu doby návratnosti nebo příliš lákavých podmínkách prodeje přebytků energie do sítě. Stejně jako u kalkulace úspor je potřeba zjistit, zda je příklad obecný, nebo se vztahuje přímo na vaši nemovitost. U varianty fotovoltaické elektrárny s prodejem přebytečné elektřiny do sítě si hlídejte, jak robustní solární systém vám obchodník nabízí, o jak velkou se jedná investici a zda je vůbec reálná její návratnost

Záruky a servis

Při výběru společnosti si vždy zjistěte, jaké poskytuje záruky a servis na jednotlivé komponenty a práci. Údržba je potřebná a vyloučit nelze ani případné poruchy. Vámi zvolená společnost by tak rozhodně měla mít vyškolený servisní tým.

Pomoc při financování

Kvalitní dodavatel vám pomůže s žádostí o dotace na financování fotovoltaického systému. Na trhu existují i společnosti, které jsou schopny na pořízení solární elektrárny zajistit spotřebitelský úvěr. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.