Vybíjí se vám rychle mobil? Výdrž baterie lze snadno prodloužit, radí odborníci

Ještě ani není večer a vy už máte vybitý mobilní telefon? Tento scénář zná jistě téměř každý. Podle expertů z organizace dTest přitom lze výdrž baterie snadno prodloužit. Stačí pouze změnit nastavení přístroje.

Právě díky snadným trikům se vám mobil nebude vybíjet tak rychle. Podle spotřebitelské organizace Which? je osm věcí na telefonech s operačním systémem iOS a Android, kterým by lidé měli věnovat pozornost.

[chooze:article;value:507548]

Jas

Právě vysoký jas displeje spotřebovává hodně energie. Ten jde snížit buď v nastavení, nebo u řady telefonů také přímo na displeji. "Mnohé smartphony mají funkci, která automaticky přizpůsobí jas telefonu osvětlení prostředí tak, abyste vše dobře viděli, a přitom využívali méně energie," poradili odborníci.

Režim letadlo

Experti rovněž doporučují využívat letadlového režimu. Jedná se totiž o jednoduchý způsob, jak šetřit baterii, když mobil zrovna nepoužíváte. Režim letadlo totiž zastaví přístup k datům i volání. A navíc jej můžete i znovu snadno vypnout.

"Chcete-li na cestách sledovat videa, filmy nebo poslouchat hudbu, můžete si je předem stáhnout do telefonu a poté si je užít v letadlovém režimu," uvedli odborníci.

Úsporný režim

Pokud nechcete, aby se mobil rychle vybíjel, je dobré povolit úsporný režim. "Většina dnešních smartphonů nabízí nastavení, které omezuje některé funkce na pozadí, aby baterie přístroje vydržela déle," vysvětlili pracovníci z dTestu.

Sledování polohy

Pomoci může také vypnout funkci na sledování polohy, a to v případě, že ji nepotřebujete. Je totiž nutná pro fungování map. Deaktivací navíc znemožníte sledovat telefon v případě ztráty, což nabízí třeba aplikace Find My iPhone, Find My Device nebo SmartThings Find.

[chooze:article;value:464163]

Vypnutí obrazovky

Baterii můžete šetřit i tak, že snížíte časový limit pro vypnutí obrazovky. Ten určuje, jak dlouho zůstane obrazovka aktivní, když telefon nepoužíváte.

Widgety

Experti radí odebrat ze zamykací obrazovky widgety, které nutně nepotřebujete. "Mít rychle po ruce hodiny, kalendář nebo rychlý přístup k hudbě může být šikovné, ale widgety používají systémové funkce a často se aktualizují na pozadí, což může vybíjet baterii," nastínili.

Aktualizace

Lidé by také měli dbát na aktualizaci softwaru. Podle odborníků totiž opravy chyb a vylepšení výkonu z nových verzí mohou spotřebovávat daleko méně energie.

Powerbanka

V neposlední řadě je dobré si pořídit powerbanku. Jde totiž o skvělý způsob, jak udržet baterku nabitou, i když nemáte přístup k elektřině. Při nákupu je pak nejdůležitější se zaměřit na kapacitu powerbanky, způsob, jakým se propojuje s telefonem, a zda podporuje rychlé nabíjení. Důležité jsou pak i rozměry a životnost.

Konec iPhonů v Evropské unii? Komise vyhrožuje zákazem kvůli sjednocení nabíječek (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.