Výbor lidovců rozhodne o Jurečkovi už v úterý. Sám rezignaci nenabídne

Jurečka v pondělí uspořádal snídani pro novináře. Na té mimo jiné prohlásil, že neporušil žádný zákonný předpis. Uvědomuje si však, že jeho rezignace stále leží na stole. "Každý je nahraditelný. Vnímám pochybení v rovině etické," řekl ministr práce a sociálních věcí.

​V celostátním výboru, který se předčasně sejde v úterý, Jurečka nebude aktivně podávat návrh usnesení, které by mohlo vést k jeho odvolání. Plánuje ale nabídnout dostatečné vysvětlení svých kroků. "Předpokládám, že na základě té mé informace mě podpoří, abych dělal práci ministra práce a sociálních věcí," zmínil Jurečka.

Ministr dodal, že za ním stojí nejen vedení strany, které mu v neděli vyjádřilo podporu, ale také regionální představitelé lidovců. Jurečka zároveň neočekává, že by některý koaliční partner z ODS nebo TOP 09 navrhl jeho konec ve vládě.

[chooze:article;value:536084]

Jurečka v době, kdy na pražské fakultě probíhal útok střelce, který si vyžádal 14 obětí a 25 zraněných, slavil se svými podřízenými v budově ministerstva. O tragické události se dle svých slov dozvěděl až v 18:26, kdy si přečetl zprávu o svolání mimořádného jednání vlády.

Střelba přitom začala už ve 14:59. Večírek tak pokračoval ještě několik hodin poté, co se masový útok odehrál a informace o něm už byly široce dostupné. Poté se Jurečka rozhodl pro téměř týdenní odmlku, aby se omluvil až začátkem ledna.

Kvůli těmto pochybením přibývají výzvy k jeho rezignaci. Sám Jurečka v neděli uvedl, že je ochotný rezignovat, pokud si to bude širší vedení strany a premiér Petr Fiala (ODS) přát. Ten už ale vzkázal, že Jurečku vyměnit nechce. V diskuzním pořadu na TV Prima prohlásil, že ministr musí získat zpátky ztracenou důvěru. Kdyby měl prý pocit, že Jurečka nemá ve vládě co dělat, už by dávno rozhodl o jeho nahrazení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.