Výborný: Nejhorší katastrofa za 100 let. Z ovoce letos nesklidíme téměř nic

Mrazy připravily vinaře a hlavně ovocnáře o drtivou část úrody. Vláda se chystá škody kompenzovat i těm, kteří neměli pojištění. Česká veřejnost je ale ohledně pohledu na toto téma rozpolcená. Zatímco někteří lidé jsou pro plnou státní kompenzaci, jiní zastávají názor, že se jedná o odpovědnost vinařů a ovocnářů.

Podle Hlaváčka ale letošní mrazy způsobily skutečně mimořádnou, astronomickou škodu. "Většina těchto rizik je nepojistitelná," zdůraznil. U těch pojistitelných ale vidí problém v nákladech a podmínkách pojišťoven a také v tom, že vláda snížila podporu pojištění zemědělců. "To, že se někteří nepojistili, jde i na vrub této vlády. Někteří si pak v rámci úspor s pojišťovnami domluvili pojistku až od 1. května, takže nejsou kryti. Tady je ta podpora tedy namístě," uvedl.

"Od začátku jsme říkali, že nebudeme schopni odškodnit úplně všechny. Situace je skutečně velmi složitá," reagoval na něj Výborný. S pěstiteli ovoce se tak prý vláda dohodla na kompromisu. "Kdo má škody do 50 %, bude si je muset pokrýt sám ze svého zisku nebo být pojištěn," řekl.

[chooze:article;value:554444]

V Česku je proti jarním mrazům možné pojistit pouze jablka, hrušky, jahody a borůvky. "Vždycky je to doplňkové pojištění. Musíte mít pojištění proti kroupám a ještě proti mrazu," vysvětlil. Pojištění od 1. května se podle něj týká pouze jahod. "Pojišťovna nepojistí jahody proti mrazu před 1. květnem," prohlásil.

Podle Výborného je ale letošní situace skutečně mimořádná, a podpora pěstitelů ovoce je tak podle něj namístě. "Stát má tedy zareagovat jako minimální míra podpory. Ani zdaleka nebudeme schopni kompenzovat škody do 100 %," uvedl. Právě u ovocnářů je podle něj daleko horší situace než u vinařů. 

"V Čechách nesklidíme téměř vůbec nic. Je namístě, abychom v situaci, kdy skutečně přišla katastrofa, která není jarní mrazík, jednou za sto let, kompenzovali," zdůraznil Výborný. 

Z Evropského zemědělského záručního fondu tak vláda na pomoc českým pěstitelům žádá dvě a půl miliardy korun. "Chtěli jsme jednat velmi rychle. Částka, o kterou jsme požádali, byla prostým součtem odhadovaných škod," sdělil ministr.

[chooze:article;value:554646]

Nedělní debata se věnovala také spotřební dani za tiché víno. "V žádné z producentských zemí v Evropě spotřební daň na tiché víno zavedena není. Ani o tom tyto státy neuvažují," řekl Výborný. Podle Hlaváčka je zachování nulové spotřební daně na tiché víno v pořádku. České vinaře by to podle něj oproti okolním zemím znevýhodňovalo.

Podle hlavního ekonoma společnosti CYRRUS Víta Hradila ale nulová spotřební daň na tiché víno ekonomicky obhájit nejde. "České víno nepatří mezi levné a ta spotřební daň nejvíce míří na levná vína. Znevýhodní tedy hlavně 'krabičáky' za pár desítek korun, kvalitních vín se dotkne jen velmi málo," řekl.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se podívejte zde:

Reportáž o pomoci státu pojištěným ovocnářům. Nepojištěné by stát měl podpořit méně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.