Výbuch, zděšení, rozbitá okna. Ostrovem ve Středomoří měl otřást meteor

O události ze čtvrtečního odpoledne si na italském ostrově Elba a v jeho okolí budu lidé povídat ještě dlouho. Měřicí stanice tam měla zaznamenat "seismicko-akustickou událost", informuje list Corriere

Rozbíjela se okna, domy se třásly. Uklidňovat veřejnost nakonec musel i prezident Toskánska Eugenio Giani. ​"Letectvo potvrdilo, že na obloze nad Toskánskem nedošlo k sonickému třesku způsobenému jejich letadly. Národní institut geofyziky a vulkanologie vyloučil zemětřesení," uvedl Giani na facebooku.

[chooze:article;value:553500]

Nad ostrůvkem Montecristo poblíž Elby prolétlo těleso rychlostí 1 440 kilometrů za hodinu. Podle italského geofyzikálního ústavu, na nějž se odkazuje další text zmiňovaného italského listu, šlo s pravděpodobností na 90 % o vesmírné těleso, které se při průletu zemskou atmosférou rozpadlo – tedy meteor. 

"Z různých možných interpretací, které budou v příštích dnech zkoumány a ověřovány, se jako nejpravděpodobnější jeví ta o bolidu (velmi jasný meteor, pozn. red.), který vstoupil do atmosféry," uvádí geofyzikální ústav. 

Další variantou je meteorit, což by znamenalo, že těleso neshořelo v atmosféře, ale dopadlo na zem nebo do moře. "Nemáme o tom žádné zprávy," uvedl námořní úřad v Livornu. 

Tajemný předmět rozdrtil střechu auta. Policisté mluví o meteoritu (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.