Vybuchuje nejvyšší ruská sopka. Dým a popel chrlí deset kilometrů vysoko

Sopka Ključevskaja vychrlila ve středu ráno sloup popela až do výšky deset kilometrů nad mořem, informuje agentura Interfax s odvoláním na kamčatskou pobočku ministerstva pro mimořádné situace.

"Oblak popela se šíří jihovýchodním směrem k Tichému oceánu. Na cestě má vesnici Nikolskoje, může tam padat malé množství popela," informovaly úřady. Doposud nezaznamenaly spadený popel v obydlených oblastech. V oblasti sopky se podle úřadů nepohybují žádné skupiny turistů.

[chooze:article;value:513073]

​Podle deníku The Moscow Times vybuchla sopka už letos v červnu, znovu pak vybuchuje od poloviny října. Až teď ale chrlí dým a popel do desetikilometrové výšky. V úterý vydala popel čtyřikrát. Úřady proto pro leteckou dopravu vyhlásily červený poplach, což je nejnaléhavější výstraha varující letadla před sopečným popelem.

Seismologové již dříve varovali před možnou mohutnou erupcí, blízké seismické stanice zaznamenávají velké množství sopečných zemětřesení a vulkanických otřesů, jejichž intenzita se stále zvyšuje. 

Sopka Ključevskaja je nejvyšší sopkou na Kamčatce, dosahuje do výšky 4 750 metrů a patří k nejaktivnějším sopkám na Zemi. K první zaznamenané erupci sopky došlo v roce 1697. Zhruba 30 kilometrů od ní je vesnice Ključi, v níž se nachází místní vulkanologická stanice. Na poloostrově se tyčí okolo 200 sopek, 29 z nich je činných.

Havajská sopka Kilauea chrlí lávu. Je jednou z nejaktivnějších na světě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.