Východ Čech zpustošily silné bouřky. Voda s bahnem zaplavila ulice i sklepy

[chooze:gallery;value:37090]

​Středeční bouřky zaměstnaly hasiče. Ti královéhradečtí zasahovali u více než dvaceti událostí spojených s čerpáním vody. "Nejvíce zasažené obce jsou Hřibsko a Stěžery," uvedli na síti X.

Středočeští hasiči zasahovali například u dvou požárů. "Jeden v Kozárovicích na Příbramsku, kde zahořela střecha rodinného domu od stromu, do kterého udeřil blesk. Druhý požár (zde se příčina ještě ověřuje) vznikl v Bernardově na Kutnohorsku," uvedli hasiči na síti X.

Dále zasahovali u zatopených sklepů a kotelen na Kutnohorsku a popadaných stromů – nejčastěji na Mladoboleslavsku. Tam navíc museli odklízet ze silnice bláto a kameny, které tam nanesla voda ze stráně. Královéhradečtí hasiči zasahovali například ve Stěžerách, kde ulici voda zaplavila.

[chooze:article;value:570259]

Výstraha před bouřkami platila do 7:30 pro část Středočeského (Kolín, Kutná Hora a Čáslav), Královéhradeckého (Hradec Králové) a Pardubického kraje (Přelouč a Pardubice).

​"Na jihovýchodě Středočeského kraje se vyskytují velmi silné bouřky s úhrny nad 30 milimetrů za 30 minut a možností menších krup. Bouřky postupují dále k severovýchodu a budou postupně slábnout," uvedli meteorologové ve středu krátce po šesté hodině ranní.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně," doplnil ČHMÚ k výstraze.

Meteoroložka Dagmar Honsová řekla, jaký bude konec prázdnin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.