Vydatné lijáky zvedly hladiny řek. Na Dyji byl vyhlášen třetí povodňový stupeň

Vytrvalý liják přecházel od východu na západ Česka, nejvíce napršelo v jižní polovině země. Během noci hlásilo první a druhý povodňový stupeň na 70 měřících míst. Třetí povodňový stupeň hlásí meteorologové na Dyji v Janově. Druhého stupně dosáhla Oslava v Mostišti pod přehradou, Jihlava v Bransouzích, Ptáčově a Ivančicích.

Na druhý stupeň se rozvodnila rovněž Úslava v Koterově na Plzeňsku, Lužnice v Bechyni na jihu Čech, Nežárka v Lásenicích na Jindřichohradecku, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Úhřeticích a Chrudimka v Nemošicích v Pardubickém kraji. 

[chooze:article;value:499835]

​Prvního stupně dosáhla kupříkladu Třebůvka v Olomouckém, Dyje v Jihomoravském či Lužnice v Jihočeském kraji. Zvýšenou hladinu naměřili vodohospodáři také na Botiči u Prahy, ten dokonce vystoupal na druhý stupeň. Po osmé hodině ráno však stanice hlásila pokles na první povodňový stupeň.

K ránu se hustý déšť přesunul nad jižní Čechy a Plzeňsko, kde se rozvodnila Klabava v Hrádku na Rokycansku. Podle předpovědi by měly srážky dopoledne ustávat a hladiny řek mají začít klesat.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové spadlo do sobotního rána i přes 50 milimetrů srážek, což je více než dubnový měsíční normál. Na Šumavě ještě v sobotu sněžilo. "Na západě území v sobotu napadne kolem 10 milimetrů, na zbytku území do tří milimetrů srážek. Místy musíme s přeháňkami počítat také v neděli," doplnila Honsová.

Výstraha

Až do sobotních 18:00 platí povodňové ohrožení pro část Jihočeského kraje. Podle meteorologů bude hladina Moravské Dyje v Janově v nejbližší době kulminovat a v následujících hodinách se pak sníží.

Povodňové ohrožení pro část Jihočeského kraje platí do sobotní půl 12 dopoledne. Podle meteorologů může hladina Dyje v Janově překročit třetí povodňový stupeň.

[chooze:article;value:499633]

V platnosti je také povodňová pohotovost, a to do nedělního poledne pro část Pardubického kraje. Hladiny řek se totiž mohou zvednout až na 2. stupeň povodňové aktivity a voda se může vylít z břehů.

Ve stejnou dobu platí také povodňová bdělost pro část Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a Jihočeský, Plzeňský kraj a Vysočinu. Hrozí totiž 1. stupeň povodňové aktivity.

Varování před povodněmi:

Předpověď

Déšť se objeví také v pondělí a úterý. Jaro bychom měli následně přivítat ve druhé polovině týdne, kdy srážky budou ustávat a teploty půjdou nahoru. "Letní teploty, to je 25 °C, do konce letošního dubna s největší pravděpodobností nenaměříme," uzavřela Honsová.

​Ošklivé počasí vydrží celý víkend. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.