Vyhlášené pláže a naleziště jantaru. Polské Trojměstí má ale i bohatou historii

Reportér TV Nova přiznal, že žádný jantar nenašel a místo toho ho koupil v gdaňském muzeu jantaru. "Překvapilo mě, že tato zkamenělá pryskyřice třetihorních jehličnanů může mít barvu nejen žlutou, červenou nebo dohněda, ale je i mléčná. A na kvalitě to prý neubírá," popsal reportér Filip Pultar.

Právě pobřeží Baltu je už po staletí vyhlášené nálezy jantaru. Nejčastěji v zimním období se lovci nebo spíš hledači jantaru snaží na plážích mezi naplaveným dřevem a pískem zkamenělou pryskyřici najít. Největší valouny měly kolem 10 kilogramů. Cena se pohybuje kolem 150 korun za gram.

[chooze:article;value:511875]

Pokud je ovšem uvnitř zkamenělé pryskyřice například hmyz, cena pochopitelně výrazně roste. Ale nejen jantarem je Trojměstí známé, právě u Gdaňsku začala 2. světová válka, když 1. září 1939 nacistické Německo zaútočilo na tamní polskou posádku. Válka začala v okamžiku, kdy na poloostrov Westerplatte u Gdaňsku, kde měla polská armáda překladiště, zaútočily německé jednotky. Místo v současné době slouží jako památník.

Sedm dní se tam přesile Němců polská posádka dokázala bránit. Stále se tam pracuje na odhalování základů původního železobetonového opevnění a v úterý přímo pod památníkem obráncům Westerplatte vykopali vojenští pyrotechnici několik dělostřeleckých granátů. Vstup je zdarma. Za hodinu parkování reportér zaplatil 40 korun. I v centru Gdaňsku je jasně poznat, že Polsko je katolická země. Počet kostelů se vyrovná počtu restaurací.

[chooze:article;value:511725]

Největší koncentrace lidí je ale v Trojměstí u pobřeží a u pláží. Nejnavštěvovanějším místem v Sopotech je nejdelší dřevěné molo v Evropě, jež měří přes 500 metrů. Dospělý se po něm projde za 55 korun, rodinné vstupné stojí 120. Sopoty jsou známé hudebním festivalem, nejrušnější ulicí tam pak je Monte Cassino. Je totiž plná barů, restaurací a kaváren.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.