Výhled na jaro: Ve střední Evropě bude počasí divoké, varují meteorologové

Jarní rovnodennost nastala teprve v pondělí, mezinárodní tým meteorologů z AccuWeather už ale nastínil, jaký bude zbytek tohoto ročního období v Evropě. Na severu kontinentu nadále přetrvává zimní počasí a na oteplení si tamní obyvatelé budou muset ještě chvíli počkat. Podle meteorologů se tam ale počasí zmírní už v časné fázi jara.

Na Britském souostroví předpovídají výraznější oteplení až v dubnu, přechod ale nemusí být plynulý a pozvolný. "Ve Spojeném království a Irsku mohou teploty do konce dubna stoupat a klesat jako na horské dráze, ale nakonec by se mohly přiblížit k dlouhodobému průměru," uvedl vedoucí meteorolog AccuWeather Tyler Roys.

Bouřlivé počasí

A zatímco Britskému souostroví hrozí sucho, bouřky se začátkem jarního období nejvíc vyřádí v jižní a jihozápadní Evropě. Vydatné srážky se očekávají i v jihovýchodní části kontinentu. V Itálii a na Balkáně tak na jaře hrozí povodně. "Vzhledem k tomu, jak teplé je Středozemní moře, by vlhkost a bouře mohly vést k nárůstu povodňových hrozeb. To se týká zejména západních Apenin a Dinárského pohoří," varuje Roys.

[chooze:article;value:494793]

​Vlhkost a bouřlivý charakter počasí v první polovině jara může v Itálii způsobit nárůst rizika dalších nepříznivých jevů, jako je krupobití a ničivý vítr.

Později s nástupem jara a vyššími teplotami se extrémní počasí přesune do pásma mezi Francií až po Polsko. Meteorologové v tomto případě poukazují především na Německo a Polsko. Tyto dvě země se podle nich budou letos na jaře potýkat s velkým rizikem extrémního počasí. Prudké výkyvy hrozí i v sousedních oblastech nacházejících se severně a východně od Alp, což se týká i Česka.

Rychlý nástup horka

V západních částech Pyrenejského poloostrova bude začátek jara také bouřlivý. V pozdějším období ale v regionu nastane sucho a horko, upozorňuje meteorolog Alan Reppert. Velmi teplé jaro zřejmě čeká i jihovýchodní Evropu, kde teploty výrazně porostou zejména v květnu a na začátku června.

[chooze:article;value:494767]

​Týká se to regionů od italského Říma až po rumunskou Bukurešť, kde už v polovině března panovaly teploty typické pro konec dubna. Tento trend tam bude podle meteorologů pokračovat až do léta a doprovodí ho občasné výkyvy v podobě bouřek.

A co se týče Česka, astronomické jaro podle meteoroložky Dagmar Honsové startuje výrazně nadprůměrnými teplotami, které budou tento týden atakovat 20 stupňů Celsia. V dubnu nás podle ní čeká aprílové počasí, v květnu se bude naplno rozjíždět bouřková sezóna.

​K nástupu astronomického jara v Česku se více dozvíte ve videu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.