Výhledy české energetiky: Ceny budou vysoko, přibude obnovitelných zdrojů

"Jde o zásadní dokument, který určí budoucnost české energetiky. Cílem Státní energetické koncepce je zajistit českým domácnostem i firmám dostatek energií za dostupné ceny a zároveň umožnit hladký proces dekarbonizace při zajištění energetické bezpečnosti," popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Připomněl, že státní energetická koncepce od své poslední aktualizace v roce 2015 výrazně zastarala. Dosavadní verze dokumentu neodráží ruskou agresi proti Ukrajině a následné ruské zneužívání energetiky jako zbraně. Podobně nedostatečně reaguje na aktuální trendy v oblasti energetiky, jako je dekarbonizace nebo sdílení energií.

​Budoucností české energetiky je jádro

"Státní energetická koncepce počítá s podílem jádra na výrobě elektřiny v rozmezí 48–⁠56 procent. V roce 2021 to bylo pouze 36 procent," přiblížil náměstek ministra Petr Třešňák. Ministerstvo proto spustilo výběrové řízení na dostavbu jednoho reaktoru v Dukovanech a připravuje se na výstavbu dalšího bloku.

V plánu je také další rozvoj obnovitelných zdrojů, posilování kapacit distribuční soustavy a urychlování procesu připojování. Stát také podpoří rozvoj komunitní energetiky a sdílení energie.

"Z pohledu nákupních cen na velkoobchodních trzích jsme již za energetickou krizí, protože ceníky pro koncové zákazníky, které se nyní vydávají, jsou pod vládním cenovým stropem. Nacházíme se v období transformace evropské energetiky a toto období bude znamenat trvale vyšší ceny, než byly ještě v letech 2020 a 2021. A budou pravděpodobně i nadále velmi volatilní," odhadl marketingový ředitel a člen představenstva Centropolu Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:494826]

Cena elektřiny je a bude podle Matouška určená cenou emisní povolenky. "Tam očekáváme cenu mezi 90 a 100 eury (asi 2 119 až 2 355 korun, pozn. red.) až za tunu CO2. V zásadě každá MWh elektřiny má tedy náklad 75 eur (asi 1 766 korun, pozn. red.) jenom za emisní povolenku. Takže v následujícím období s ohledem na další náklady na výrobu se bude cena silové elektřiny v cenících pro koncové zákazníky pohybovat v rozmezí 3 600 – 4 500 Kč/MWh, což je cena bez daně a dalších plateb. V roce 2021 přitom stála v cenících dodavatelů 1 600 Kč/MWh. Považujeme-li tedy za referenční právě rok 2021, nová cenová hladina bude přibližně 2,5krát vyšší," srovnal Matoušek.

"Zemní plyn pro koncové zákazníky by se postupně mohl pohybovat kolem 1 500 Kč/MWh za komoditu, což ale na celém trhu nejspíš nebude ještě situace následující topné sezony. Oproti roku 2021 to je přibližně dvojnásobek," dodal Matoušek.

V současnosti Česká republika ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů zaostává za průměrem Evropské unie. "Evropskému cíli v Česku odpovídá zdvojnásobení současného podílu obnovitelných zdrojů energie ze 17 na 34 procent v roce 2030. Pro nezávislost na Rusku, místní ekonomický růst, životní prostředí i klima potřebujeme řešit hlavně čtyři zásadní oblasti: nové větrníky, fotovoltaiky na každou dostupnou střechu a šlápnout na plyn se soustavami tepelných čerpadel a s bioplynem," uzavřel předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Stát se připravuje k odkoupení ČEZu. Pomohlo by to regulaci cen energií (03/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.