Vyhněte se v zimě chřipce. Důležitá je prevence, pomůže i očkování

Při prevenci před sezónními nemocemi vám mohou mimo jiné pomoci různé domácí léčivé nápoje. Jedním z nich je fresh udělaný z pomerančů a rakytníku. V mixéru zkombinujete sto gramů rakytníku se 150 mililitry vody a směs proženete přes sítko, abyste se zbavili semínek. Poté vymačkáte šťávu ze čtyř pomerančů a promícháte s rakytníkovou vodou. Tato směs bude plná vitamínů, které podpoří váš imunitní systém.

Nejen v zimě je konzumace vitamínů důležitá, hlavně vitamínu C. Ten hraje roli v posilování přirozené obranyschopnosti těla a zvyšuje množství antioxidantů v krvi. Imunitě pomáhá také tím, že zvyšuje efektivitu bílých krvinek a chrání je před poškozením.

Význam očkování proti chřipce

V prevenci před onemocněním chřipkou hraje zásadní roli očkování. Převážně u rizikových skupin, kterými jsou podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) starší lidé a malé děti. U nich může chřipka vést až ke smrti.

[chooze:article;value:527910]

"V minulosti se za optimální období pro očkování proti chřipce v Evropě považovalo září a říjen, případně listopad, kdy zpravidla chřipková aktivita začala narůstat. Údaje ze surveillance chřipky ovšem ukazují, že ve většině zemí na severní polokouli se začátek epidemie chřipky posunuje více do zimního období," uvedl SZÚ. Očkováním proti chřipce se navíc bráníte i vzniku dalších onemocnění, jako je například pneumonie.

Důležitost pohybu a cvičení

K posilování imunitního systému slouží také pohyb. Naše obranyschopnost dostává právě v zimě nejvíce zabrat, takže cvičení nadmíru důležité. Nutná přitom není žádná extrémně náročná činnost. Pro náš zdravotní stav bude prospěšná i dostatečně dlouhá procházka. Doporučuje se také běh nebo turistika. Myslete ale také na pořádné oblečení. Je lepší mít více menších vrstev, které můžeme v rámci potřeby sundávat než mít na sobě méně věcí, v nichž nám bude při fyzické aktivitě extrémní horko.

Zdravotnictví v hluboké krizi. Fialo, zvyš poplatky, vyzývají nemocnice premiéra (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.