Výhody a nevýhody přijetí eura: Experti objasnili, kdo by z něj v Česku nejvíc těžil

První novoroční projev prezidenta Petra Pavla zaujal mimo jiné důraznou výzvou k přijetí společné evropské měny. Pavel ve svém projevu připomněl, že Česká republika konečně plní závazek Severoatlantické aliance dvou procent HDP na obranu, druhým mezinárodním závazkem je právě přijetí eura.

"Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností," uvedl prezident.

Výhody

Dle ekonomů, které redakce TN.cz oslovila, má přijetí eura pro Čechy řadu výhod. Tu největší podle nich lidé ocení při cestách do zahraničí. "Hlavní výhoda přijetí eura je, že se odstraní transakční poplatky. To znamená poplatky za směnu korun za eura, když jedeme na dovolenou do zemí eurozóny," uvedl pro TN.cz hlavní ekonom společnosti Deloitte a poradce prezidenta David Marek. 

S tím souhlasí i hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler. Další výhody pro běžné občany se podle něj budou odvíjet od aktuální ekonomické situace.

[chooze:poll;value:3e6367b0f62ff776561fb551d5d323a6180ebc91]

"Nyní jsou třeba úrokové sazby u eur nižší než u české koruny, takže například úvěry by v případě eura byly nyní nižší. Na druhou stranu úroky z uložených peněz by byly také nižší," uvedl. Pro domácnost, která si chce nyní vzít půjčku, by tak euro bylo výhodnější. Naopak pro domácnosti, která má peníze uložené na účtu, je nyní výhodnější koruna.

Euro by podle ekonomů mohlo prospět i firmám. "Také pro firmy to znamená snížení nákladů na směny. Další výhodou je, že firmy by nemusely řešit kurz a případné zajištění proti pohybům devizového kurzu, což nejsou zanedbatelné náklady," dodal Marek.

Nevýhoda

S přijetím eura jsou spojená i jistá negativa. Obávané zdražování je ale podle ekonomů spíše jistá forma optického klamu. "Hodně závisí na situaci. V dobách vyšší inflace by to mohla být záminka pro zdražení," uvedl Seidler. Zároveň připomíná, že při přechodu na euro mívají obchody po určitou dobu povinnost uvádět ceny v obou měnách.

[chooze:article;value:533785]

Ztrátou koruny by ale Česko přišlo o možnost si samo rozhodovat o měnové politice. "Nevýhodou je ztráta samostatné měnové politiky. V případě vlastní měnové politiky můžeme snáze pomoci ekonomice z recese tím, že snížíme úrokové sazby nebo oslabíme kurz koruny, než když musíme mít stejnou měnovou politiku jako zbytek Evropy," řekl Marek.

Seidler zároveň dodává, že přijetí eura je primárně politická záležitost. "Je to hlavně politické rozhodnutí o tom, kam chceme patřit," myslí si ekonom.

Podle posledního průzkumu CVVM většina Čechů (73 %) nyní euro nechce. Pro přijetí eura je nyní necelá čtvrtina (22 %) českých občanů a zbylých 5 % dotázaných na otázku nemá utvořen názor. Většina poslanců a senátorů, kteří se v minulosti zúčastnili virtuálního hlasování občanské iniciativy Euro v Česku, by ovšem byla pro přijetí eura v Česku. Jak hlasovali jednotliví zákonodárci, najdete v tomto článku.

Letos českou ekonomiku podle odborníků čeká oživení. Podívejte se, co přesně nás čeká:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.