Vyhozený šéf Úřadu práce si nahrál Jurečku. Měl mu nabízet odměnu, když rezignuje

O odvolání šéfa Úřadu práce Viktora Najmona informoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v polovině února. Rozhodnutí odůvodnil několika výhradami, které k Najmonovi dlouhodobě měl. Teď to ale vypadá, že celou situaci ohledně výpovědi provázelo zdlouhavé dohadování.

Během něj měl Jurečka požadovat, aby s vidinou mimořádné odměny Najmon sám v klidu odešel. V opačném případě by totiž hrozilo, že dostane špatné hodnocení, se kterým si novou práci bude hledat jen těžko.

Jurečku usvědčuje záznam hovoru, který si Najmon nahrál a který má deník iDnes k dispozici. Bývalý šéf úřadu prý totiž tušil, že ho chce ministr po dlouhodobé kritice propustit. "Žádám klidně a férově odchod v podobě vaší rezignace a dohodu na mimořádné odměně a ukončit tu spolupráci. A já to nebudu nijak komentovat," řekl Jurečka v záznamu.

[chooze:article;value:496194]

​"To, co jsem tady položil na stůl, myslím smrtelně vážně. Služební hodnocení se vším, co k zákonu o státní službě patří, včetně těch věcí, které opakovaně za poslední měsíce vnímám jako věci, které jsou problematické, nedostačující a podobně. Jestli řeknete, že chcete jít touhle cestou, já ji akceptuji. Nebo je jiná cesta. Dohodneme se dneska a vy řeknete, že jste připraven rezignovat za důstojných podmínek z hlediska nějakého vyrovnání,“ dodal.

Jurečka argumentoval tím, že své výtky Najmonovi "říkal už několikrát, na poradách i mimo ně", ale že zlepšení v jeho práci nepozoruje. Nelíbilo se mu například to, že úřad pod Najmonovým vedením nestíhá včas vyplácet příspěvky na bydlení nebo přídavky na děti.

"Já si to hodnocení převezmu," řekl nakonec Najmon. Vzít onu dohodu bylo pro něj prý nepředstavitelné. Sám ji údajně vnímal jako úplatek.

[chooze:article;value:493072]

​Situaci krátce po zveřejnění záznamu ve článku deníku iDnes okomentoval na tiskové konferenci i premiér Petr Fiala. "Ještě jsem neměl možnost článek číst, ale obecně řečeno s úřady práce a s vedením Úřadu práce byl dlouhodobě velký problém, stěžovala si na to řada lidí a myslím si, že to byla situace, která byla dlouhodobě neúnosná," zhodnotil Fiala.

Jurečka se podle Fialy snažil o to, aby úřady svou činnost vykonávaly efektivně a moderně. "Na tom se nebyl schopen shodnout s vedením Úřadu práce a tehdejší ředitel byl chráněn služebním zákonem, takže pan ministr hledal nějakou cestu, jak se domluvit na jeho odchodu, což se nakonec podařilo," dodal Fiala k Najmonově odchodu.

Podle premiéra je dobře, že se situace ve vedení úřadu odblokovala. S Jurečkou ale o zveřejněné nahrávce zatím nemluvil. Zdůraznil ale, že je rád, že Jurečka našel řešení. "Myslím, že to je dobře i pro zaměstnance Úřadu práce, kteří chtějí dobře dělat svojí činnost, ale potřebují k tomu mít veškeré podmínky," uzavřel.

[chooze:article;value:493893]

Jurečkovo jednání bude řešit také policie. "Informace prošetří z důvodů věcné příslušnosti NCOZ Služba kriminální policie a vyšetřování. Podobně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti," uvedla na twitteru policie.

​Na kauzu reagovalo i opoziční hnutí ANO. "Takové chování je zcela nepřijatelné," řekl poslanec Karel Havlíček (ANO). "Taková věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme tu služební zákon, který v tomto případě byl jednoznačně porušen," dodal.

Opoziční hnutí vyzvalo premiéra Fialu, aby se celou věcí zabýval. Pokud by se potvrdilo, že služební zákon ministr Jurečka skutečně porušil, měl by podle ANO Fiala Jurečku odvolat.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zatím celou kauzu nekomentoval. Redakce jeho vyjádření shání.

Vláda přehlíží důchodce, zuřil Havlíček. Jsme zodpovědní, hájil se Jurečka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.