Výhrůžky a fyzické napadení. Spor sousedů zaměstnává strážníky i úřady

Ulice Úzká, Kladno. Vedle sebe tu žijí Blümelovi a Robert K. Jejich sousedské soužití má ale k idylce daleko. Svár mezi ně vnáší hned několik věcí  volně pobíhající vlčáci, auta blokující průjezd k domu i údajné agresivní chování. Manželé Blümelovi si už neví rady, úřady prý nekonají, se sousedem se nedokáží dohodnout a on jim údajně vyhrožuje. 

Pan Blümel žije v kladenské ulici už 35 let. Nějaké dohadování se sousedem Robertem K. podle něj bylo vždycky. Konflikty se vyhrotily poté, co se loni přistěhoval syn pana Blümela František se svou novou ženou Monikou. Ta už raději podle svých slov ani nechodí ven, protože ji soused neustále uráží a nadává. "Říká, že si počká, až budu sama, že budu ležet v kaluži krve," řekla Monika Blümel.

Nejzávažnější střet mezi nimi a sousedem byl na začátku srpna, když se Blümelovi vraceli z procházky. "Vyběhli proti nám tři psi od souseda z garáže, lekli jsme se. Souseda jsem upozornila, aby si je zpacifikoval. On ale začal nadávat, strčil do manžela, ten spadl, držel přitom holčičku v kočárku, takže letěla i ona. Tak jsem do souseda strčila zezadu. Otočil se a dal mi facku," popsala jeden z konfliktů paní Monika, která byla v té době těhotná. Když její jednasedmdesátiletý tchán šel následující ráno do práce, čekal ho další šok. Jeho auto bylo něčím polité. "Asi nějakou kyselinou," dodal paní Monika.

[chooze:article;value:545183]

​Do Úzké ulice tak i několikrát během 24 hodin vyrazili policisté. A nebyly to jejich jediné výjezdy kvůli tomuto sousedskému sporu. "Policisté od loňského roku evidovali pět oznámení, ve čtyřech případech se jednalo o přestupková jednání, která byla postoupena správnímu orgánu k dalšímu řešení. V jednom případě se jednalo o vozidla poleptaná blíže nezjištěnou tekutinou. Věc byla odložena z důvodu nezjištění pachatele," upřesnila mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. "Dostal pět tisíc korun pokutu, za tu nadávku," řekla k tomu paní Monika. Robert K. se proti rozhodnutí úřadu odvolal. V tomto ani většině dalších řízeních ještě úřad nerozhodl.

Lidi v Úzké ulici ale trápí ještě další problém, a to množství aut. "Udělal tady vrakoviště," řekl pan Blümel. "Potřebovali jsme se dostat na pohotovost s dvouměsíčním miminkem a volali jsme k tomu městskou policii, protože pán nám řekl, že ho to nezajímá, že autem neodjede," dodala jeho snacha Michala.

"V té ulici jsou přestupky v dopravě z obou stran. Ohledně psů vyhláška striktně stanoví, jestliže je volné pobíhání psů, pes musí mít náhubek. Nikdy jsme nebyli kvůli tomu přivoláni a kde není žalobce není soudce," podotkl ředitel Městské policie Kladno Michal Strieborný. 

Bydlení a podnikání v garáži 

Redakce pořadu Na vaší straně oslovila i Roberta K. a žádala ho o vysvětlení. "Dneska nemám náladu," řekl pouze. V objektu bydlí Robert K. 15 let. Nemovitost je v katastru vedená jako jiná stavba, hlášen k trvalému bydlišti je na obecním úřadě v Budyni nad Ohří. Majitelé mu objekt pronajali jako garáž. "Můžu přislíbit, že koncem roku mu končí smlouva a nebudu mu to dál pronajímat," sdělil majitel objektu. 

Brzy poté se redakci ozvala manželka Roberta K. Tereza. Připustila, že vlčáci běhají na volno bez náhubků, ale zdůraznila, že ji poslouchají. Konflikty mají podle ní hlubší charakter, je totiž kamarádka bývalé manželky Františka Blümela a ten se prý k ní nechoval dobře.

Věci se ale přeci jen mění k lepšímu, z ulice začaly mizet některé odstavené vozy. K dohodě mezi sousedy ale asi jen tak nedojde. Tereza K. poslala později redakci vyjádření. Tvrdí v něm, že jediný incident s vlčáky byl, když jejich štěně vrazilo Blümelovým do kočárku. "Paní M. B. mě nikdy nepožádala a ani se mnou nemluvila o tom, že se bojí psů. Ti nikdy nejsou puštěni bez dozoru a nikoho neohrožují," napsala. Tvrdí také, že ne všechna auta jsou jejich. "Co jsme ovlivnit mohli, to jsme zařídili, a to odstraněním sedmi aut z ulice. Další auta městská policie prověřovala a závěrem bylo, že máme vše v pořádku," dodala.

Napsala také, jak vidí konflikt mezi sousedy ona: "Jediný fyzický kontakt, který manžel měl, byl s panem Františkem Blümelem. Chytil ho za ramena a v tu chvíli pan František Blümel nesmyslně a nečekaně převrátil vlastní kočárek, přitom můj muž zareagoval a chytl dítě, které bylo přivázané v kočárku. V tom paní Monika Blümel začala křičet, že jí napadl dítě. A začala ho mlátit do zad. V ten moment se manžel otočil a odešel," vyjádřila svůj názor.

[chooze:article;value:543364]

​Tereza K. také upozorňuje, že kromě toho, že na ně sousedé volají strážníky a policii, museli řešit udání na veterinu kvůli psům a na OSPOD. Že se obrátila na veterinu, paní Blümel připouští, podnět OSPOD byl anonymní. O Roberta se zajímá také živnostenský úřad, a to kvůli podezření na nelegální podnikání.

"Provedl na místě kontrolu, v tu chvíli a na tom místě nic nenasvědčovalo, že jde o podnikání. Nicméně živnostenský úřad oslovil majitele objektu, za jakým účelem pronajímá," informoval Vít Heral, mluvčí města Kladno. Na objektu je totiž cedule Pneuservis. Pneumatiky na střeše garáže vadí i dalším sousedům. A podle facebookové stránky, která zmizela, když jsme začali o sousedském sporu natáčet, měl provozovat i autopůjčovnu. To potvrdil, když mu zavolal náš figurant.

Pár dní po našem natáčení Blümelovi podali trestní oznámení. Nejprve jim někdo propíchal u vozu dvě pneumatiky, pak volali policii na souseda, který jim zalepil kameru a podle nich lezl na střechu. Blümelovi si stěžují i na postup policie, trestní oznámení museli podat na státním zastupitelství, na místní služebně je měli odbýt. "Oni nám řekli, že to nejde. Pan policajt se pak sebral, oblékl do civilu a odešel," řekla Monika Blümel.

Sousedskou nevraživost zřejmě nakonec vyřeší kladenský magistrát. Odbor výstavby provedl totiž u Roberta K. a Terezy K. neohlášenou kontrolu. Během příštích týdnů je chtějí navštívit znovu a zvou i majitele objektu. "Po prohlídce je pravděpodobně vyzveme, aby ukončili bydlení s následnými kontrolami a případnými sankcemi," uzavřel mluvčí Kladna Heral. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.