Moderní bydlení

Výjimečný stav kvůli postupu Ukrajinců u Kursku. Putin svolal radu bezpečnosti

Web Ukrajinska pravda ve středu večer informoval, že guvernér oblasti Alexej Smirnov vyhlásil v Kurské oblasti výjimečný stav. Prohlásil, že jde o reakci na následky pronikání nepřátelských sil na území oblasti. Vývoj na místě je nepřehledný. 

Vladimir Putin kvůli vývoji v oblasti svolal zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace. Na jednání vlády ukrajinský postup označil za "rozsáhlou provokaci".

Ruská média píší, že Putin dění bedlivě sleduje. "Pan prezident zdůraznil, že podpora pro náš region bude poskytována ve všech oblastech," prohlásil podle deníku Kommersant Smirnov.

Ukrajinské jednotky obsadily tři vesnice (Nikolajevo-Darino, Darino a Sverdlikovo) a pokoušejí se získat kontrolu nad tamní dálnicí. S odkazem na telegramový účet Rybar o tom informoval server Meduza. Ukrajinské jednotky se dále měly zmocnit měřícího zařízení v Sudži, přes které proudí ruský plyn do Evropy.

[chooze:article;value:568215]

Server Meduza informoval, že město Sudža bylo těžce ostřelováno. Místní úřady údajně nevydaly příkaz k evakuaci a ti, kteří mohli, se evakuovali po vlastní ose. Boje podle Kyiv Independent probíhaly i ve městě Korenevo.

Podle ruských úřadů při útoku zemřelo nejméně pět lidí, dalších 31 se zranilo. Dvě stovky lidí pak úřady údajně evakuovaly. "Byl to další teroristický útok, který se zjevně zaměřoval na mírumilovné obyvatele, civilisty," okomentovala dění v oblasti v souladu s dlouhodobou rétorikou ruského režimu mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Ruské úřady dále informovaly, že letecké posádky zasáhly neřízenými střelami vojenskou techniku ​​i personál jednotek ukrajinských ozbrojených sil. Agentura TASS v průběhu středy opakovaně tvrdila, že se podařilo postup ukrajinských jednotek zastavit.

Jak upozorňuje i tisková agentura Ukrinform, ukrajinské vedení se k dění v Kurské oblasti zatím nevyjádřilo. Tato státní agentura dále připomněla, že válku s Kyjevem vyvolala právě Moskva. "Ukrajina může vést nepřátelské akce na území Ruské federace a uplatňovat své zákonné právo na sebeobranu. Ukrajina tuto možnost zatím plně nevyužila," dodává. 

 Analytik: Rusko útočilo drony na Kyjev. Chce Ukrajinu vojensky a ekonomicky vyčerpat (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.