Výjimku z poplatku za letáky mají mít ty politické. Dvojí metr, zlobí se Prouza

Papírové reklamní letáky jsou černými pasažéry v modrých kontejnerech a měly by se zatížit recyklačním poplatkem, myslí si na ministerstvu životního prostředí. Vyplývá to z návrhu zákona o obalech.

"Reklamní letáky končí v tříděném komunálním odpadu, kde tvoří asi 14 % jejich obsahu. (…) Za zpracování odpadu hradí náklady někdo jiný (obce ze svých rozpočtů) než ten, kdo by za daný výrobek měl být odpovědný," argumentuje se v důvodové zprávě.

Stejná pravidla ale nemají platit pro letáky politických stran. "Volební letáky mají informační charakter, poskytují informace voličům o programu atd. Je zde rozdíl od propagace nebo nabídky zboží či služeb za úplatu," uvedla pro TN.cz mluvčí ministerstva Veronika Krejčí.

[chooze:article;value:555804]

​Definici reklamního letáku údajně nenaplní i třeba radniční noviny nebo městské zpravodaje a jiný periodický tisk. "Definice se dále nevztahuje např. na papírové reklamní stojánky v restauracích nebo reklamní plakáty, jejichž účelem obvykle není předání zákazníkovi, pivní podtácky nebo papírové vstupenky," dodala Krejčí.

To se ale setkalo s kritikou. "Ministerstvo životního prostředí chce zdanit letáky, protože jsou 'obal na informace'. A zároveň chce dát výjimku politickým stranám, protože volební letáky 'mají informační charakter'. Dvojí metr jako z učebnice," uvedl na síti X prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident hospodářské komory Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:575745]

​​Návrh kritizují i producenti a distributoři letáků, kteří by poplatek měli hradit. "Novela obalového zákona dle aktuálního návrhu MŽP je zcela nekoncepční. Násilně definuje reklamní letáky jako obaly, což je legislativní nesmysl. Letáky, případně jiné tiskoviny, nikdy nebyly a nejsou obalem a nijak nesouvisí se zálohováním PET lahví či plechovek. Jejich zařazení do obalového zákona tedy nedává absolutně žádný smysl," řekl manažer komunikace České distribuční Jaroslav Staněk.

Nesouhlas vyjádřila třeba i Rada seniorů ČR. Obává se, že se sníží dostupnost letáků. "Mnozí z nich stále obracejí každou korunu a tištěné letáky jsou často jejich jediným zdrojem informací o slevách a výhodných nákupech," uvedla její předsedkyně Lenka Desatová. Pro starší lidi podle ní nejsou aplikace nebo webové stránky alternativou.

Recyklačnímu poplatku na letáky se v září věnovaly i Televizní noviny (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.