Vylepšování neuroprotézami: Staneme se bohy, bude to konec civilizace, říká neurochirurg

Vladimír Beneš je nejen uznávaným neurochirurgem, ale i člověkem s téměř 9 000 operacemi na svém kontě. S moderátorem Martinem Čermákem probírali Elona Muska a jeho projekt Neuralink, jehož cílem je implantovat čipy do mozku a umožnit tak ochrnutým pacientům ovládat zařízení myšlenkou.

Beneš zdůrazňuje, že podobné výzkumy probíhají po celém světě a že česká neurochirurgie rozhodně nezůstává pozadu. Zatím podobné technologie pomáhají hlavně postiženým a nemocným lidem. Můžeme ale v budoucnu očekávat, že by chtěl své schopnosti díky neuroprotézám zlepšit i zdravý člověk?

[chooze:article;value:506939]

​"Tohle svým způsobem někdy v budoucnu možné bude. Ale ono to taky bude znamenat konec homo sapiens jako živočišného druhu. Já jsem tomu vždycky říkal homo technologikus. Ve chvíli, kdy budeme moct takhle vylepšovat své vlastní schopnosti a vyrábět nadlidi, Harari (Juval Noah Harari je izraelský historik, pozn. red.) tomu říká homo deus (člověk božský, pozn. red.), což je mnohem trefnější, to už bude jiný život," reagoval Beneš.

"A to bude jiný život čistý druh, který bude mít jinou morálku, který bude mít jiné cíle a zcela jiné uvažování než my," dodal Beneš. Něco takového by podle něj mohlo znamenat konec civilizace a doufá, že to bude ještě hodně dlouho trvat. Na druhou stranu přiznává, že výzkum jde dopředu stále rychleji.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.