Výletní loď uvázla na mělčině v Grónsku, pomoc dorazí až za několik dní

Loď Ocean Explorer, jejíž provozovatel nabízí výlety do "některých z nejdivočejších a nejodlehlejších destinací na planetě", najela na mělčinu v národním parku v Alpefjordu, který je vzdálený asi 1 400 kilometrů vzdušnou čarou od grónského hlavního města Nuuk, informovala televize Sky News. Na palubě je 206 turistů a členů posádky.

"Výletní loď v potížích v národním parku je samozřejmě znepokojující. Nejbližší pomoc je daleko, naše jednotky jsou daleko a počasí může být velmi nepříznivé," cituje televize velitele operací Společného arktického velitelství dánské armády Briana Jensena.

[chooze:article;value:431452]

​Nejbližší loď dánského námořnictva je vzdálená více než dva tisíce kilometrů a už vyrazila na pomoc. K uvázlé lodi však připluje nejdříve v pátek. Další nadějí byl příliv a odliv, který by mohl výletní loď uvolnit, což se ale zatím ukázalo jako zbožné přání.

Všichni lidé na palubě jsou podle webu Travel Weekly v pořádku a nehrozí jim žádné nebezpečí, ekologická havárie v národním parku není rovněž na pořadu dne. Nezbývá než čekat.

Dánská armáda rovněž požádala o pomoc další z velkých výletních lodí, která je na půli cesty ze Špicberků do Grónska. Měla by zůstat poblíž, kdyby se situace zhoršila a pasažéři z uvázlé lodi by potřebovali evakuovat.

Grónsko je největším ostrovem světa, z 85 procent pokrývá trvale jeho území led. Je částečně nezávislým územím spadajícím pod Dánské království.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.