Vylovte perlu a vydělejte desetitisíce. Farma nabízí nevšední zážitek

Lov perel byl v minulosti hlavním zdrojem bohatství Spojených arabských emirátů. Perly nalezené ve volné přírodě jsou ale velmi vzácné a nesmírně drahé, proto je farmáři v emirátu Rás al-Chajma několik let pěstují pod hladinou. Do ústřice vloží jádro z přírodního materiálu, které měkkýš obalí perletí. Nakonec se uvnitř zrodí perla, která má stejné vlastnosti jako ta přírodní.

Tamní farmáři dokážou vyšlechtit 14 odstínů perel v různých velikostech a tvarech. "Každý rok vysadíme 40 tisíc ústřic a z nich dostaneme 60 % perel. To je přibližně 32 tisíc perel za rok a z těch je pouze pět procent nejlepších. Zbytek se podle kvality rozděluje do skupin A, B, C," přiblížil průvodce na perlové farmě Obiaid Ullah.

[chooze:article;value:473133]

​Čím více sjednocená barva a kulatější tvar, tím je perla dražší. "Třída A je nejlepší ze všech a dělí se ještě na další tři stupně – A, double A, triple A. Kategorie B se liší tím, že má méně lesku. Ten se dá určit jen v laboratoři. Pouhým zrakem ho sice vidíme, ale nevnímáme třeba povrch," vysvětlil Ullah.

Velmi speciální je královna perel. "Je to kategorie triple A. Shromáždit perly z této kategorie na celý růženec trvalo čtyři až pět let, aby měly všechny stejnou velikost, tvar a barvu. Na jednom místě jsme začali v roce 2005 a od té doby máme jen tři kusy perel triple A," popsal průvodce farmy.

[chooze:article;value:488694]

​"Dva takové růžence vlastní královské rodiny. Jeden je v Abú Dhabí a druhý měl tehdejší sultán Kábús bin Saíd z Ománu. Je na něm 35 perel s velikostmi od devíti do jedenácti milimetrů," připomněl Ullah.

Na farmě máte také možnost zalovit si v akváriu s perlorodkami a vytáhnout si ústřici, ve které by se mohla skrývat pravá arabská perla. Je to jako loterie, ve které můžete vyhrát jackpot. Cena jedné takové perly se může vyšplhat až na 48 tisíc korun, záleží na čistotě, kvalitě, barvě a dalších faktorech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.