Výnosy z ČEZu stát chce dát lidem. Je to neefektivní, říká ekonom

Stát tvrdí, že nechce zvedat daně. Díky rekordnímu zisku ČEZu, který zaplatili lidé kvůli rekordně drahým energiím, ale získá peníze, které prý následně přerozdělí zpátky lidem. Opozice ale takovou praxi považuje za skrytou daň.

"Je to parodie na energetickou politiku. My necháme ČEZ vydělat neuvěřitelné zisky, abychom to následně zdanili, a pak to záhadným klíčem přerozdělovali různým skupinám," kritizoval vládu místopředseda ANO Karel Havlíček.

[chooze:article;value:496099]

"Vláda nechá vydělat ČEZ a teď se začne drbat na hlavě a přemýšlet, že ty zisky vrátí. A ještě se bude tvářit jako zachránce," dodal poslanec Martin Kolovratník (ANO). "Je otázka, jestli takovéto přerozdělování, kdy se jim nejdříve hodně vybere a pak vrací, je vhodné," pochybuje ekonom Štěpán Křeček.

Když se štáb TV Nova premiéra zeptal, odpověd se bohužel nedočkal. "Je těžko představitelné, že by stát mohl postupovat v ČEZu tak, jako by mu patřil ze 100 procent. To, co děláme, co nám patří, využíváme pro občany. Každá koruna, kterou stát získá, bude využita na prospěch občanů," slíbil premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:491527]

Podle opozice by měl stát loňský zisk ČEZu použít na vyplacení menšinových akcionářů a tím ČEZ zestátnit. "Stát by pak měl mnohem větší možnosti, jak ceny regulovat. Čím déle čas běží, tím je situace horší a hodnota ČEZu roste. To vykoupení bude dražší," varoval Kolovratník.

Podobná situace byla i ve Francii, tamní vládě se už ale podařilo získat více než 90 procent v energetické společnosti EDF. To je dostatečný podíl, aby stát zahájil řízení o vytěsnění menšinových akcionářů a dokončil zestátnění firmy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.