Výpadek tepla v Praze je skoro u konce. Pražská plynárenská opravila potrubí

Společnost Pražská teplárenská v pátek odpoledne dokončila opravu potrubí, kvůli které v noci přestalo fungovat topení ve velké části Prahy. "Nyní již dochází ke zpětnému napouštění rozsáhlého systému rozvodů topnou vodou a postupně se přechází k uvedení na provozní parametry," uvedl v pátek odpoledne manažer zákaznického portfolia Pražské teplárenské Pavel Maďar.

Rozsáhlé výpadky dodávek tepla zasáhly v pátek velkou část Prahy. Podle informací uvedených na stránkách Pražské plynárenské zůstaly bez tepla a teplé vody domácnosti v Modřanech, Krči, Lhotce a Kamýku. Desetitisíce lidí si tak nezatopily.

Za havárií stálo špatně těsnící vedení. "V ulici Hurbanova v Praze 4 došlo v pátek k netěsnosti na primárním topném vedení. Výpadek se dotýká přibližně 25 tisíc domácností," vysvětloval dopoledne Maďar.

​​Podle informací Pražské teplárenské tak budou dodávky tepla obnoveny dříve, než se očekávalo. Znovu by měla topení fungovat a teplá voda téct v pozdních odpoledních hodinách. Původně se očekávalo, že voda bude znovu téct až v jedenáct večer.

[chooze:article;value:530424]

Problém řešily i školy a školky v zasažené oblasti. "U nás fungujeme na omezený provoz. Část dětí si rodiče vezmou domů hned po obědě," řekla ředitelka MŠ Hvězdička Ivana Michálková.

Na základní škole v Zárubově ulici měly největší problém školní kuchařky, které si musí vodu ohřívat samy. "Ve třídách je zatím přijatelná teplota a s učiteli jsme dohodnutí, že děti vezmou na poslední dvě hodiny výuky na procházku," uvedla ředitelka Dagmar Bolfová.

I Domov seniorů v Krči byl na výpadek tepla připraven. "Jediné místo, kde se v tuto chvíli netopí, je detašované pracoviště, kde jsou klienti s nižší mírou podpory. Měli bychom to zvládnout bez problémů," věří vedoucí hospodářského úseku Jana Boumová.

Naproti tomu Thomayerovy nemocnice v Krči se výpadek nedotkl. "Naší nemocnice se výpadek tepla a teplé vody naštěstí netýká, protože máme vlastní zařízení na výrobu tepla," sdělil mluvčí nemocnice Petr Sulek. Stejně tak IKEM má svou vlastní záložní kotelnu na plyn.

Stovky lidí v Chodově jsou bez tepla. Vyvrcholil tak spor města s dodavatelem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.