Výpadky elektřiny mohou zavařit. Potraviny v lednici lze snadno uchránit

Francouzské úřady varovaly obyvatele, že během zimy mohou být přerušovány dodávky elektřiny do domácností, a to až na dvě hodiny. Důvodem je podle spotřebitelského časopisu 60 million de consommateurs energetická krize kvůli válce na Ukrajině, nedostatek energie z jaderných elektráren a pomalý vývoj výroby obnovitelných energií.

Lidé proto mohou řešit, jak v takových případech uchovat čerstvé i mražené potraviny. Letošní zima byla dosud totiž celkem mírná, a dát jídlo za okno tak nemusí být vhodným řešením.

[chooze:article;value:476210]

"Pro zachování mikrobiologické bezpečnosti je totiž teplotní řetězec zásadní. Nízké teploty omezují růst patogenních organismů, které mohou způsobovat vážné potravinové otravy. Chlad zpomaluje růst mikroorganismů Listeria monocytogenes nebo Bacillus cereus a zcela zastavuje vývoj bakterií, jako jsou Salmonella nebo Escherichia coli," uvedla spotřebitelská organizace dTest.

Podle odborníků je proto nejlepší v případě výpadků elektřiny dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Izolace

Lidé by měli při přerušení dodávek energií otevírat lednici co nejméně. Důvodem je zachování nízké teploty. "Ta je závislá nejen na výkonu spotřebiče, ale také na vnější teplotě. V místnosti, kde je 19 °C, nebude lednice fungovat stejně jako v místnosti s 25 °C. Důležité je na to myslet pro případ, že k výpadku dojde v teplých dnech roku," upozornili experti.

Důležitá je dobrá izolace lednice. Čím lepší totiž je, tím menší má teplota v místnosti vliv na vnitřní teplotu.

[chooze:article;value:470982]

Mražené potraviny

Mražené potraviny jsou dle odborníků méně ohroženy než ty čerstvé. Mrazničky totiž bývají zpravidla lépe izolované a jejich tepelná setrvačnost je větší.

"Podle quebecké vlády mohou být zmražené produkty uchovávány v mrazničce po dobu 48 hodin, je-li zařízení v dobrém stavu a zcela naplněné, a to za předpokladu, že se během výpadku elektřiny neotevírá. V mrazáku naplněném z poloviny se doba skladování zkracuje na 24 hodin," přiblížila organizace dTest.

Domácnosti začaly šetřit energiemi. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.