Výpadky léků můžou pokračovat ještě rok, přiznalo ministerstvo

"Musíme si uvědomit, co se děje v Číně, jaká je situace v balírnách, dopravních řetězcích, jak se přesouvají po světě různé dodávky," upozornil na tiskové konferenci Válek. Zřídil proto pracovní skupinu, která má jakékoli budoucí problémy řešit.

"Bude se každý týden scházet, bude řešit aktuálně informace od výrobců, kdy hrozí výpadek léků," popsal Válek, co bude skupina dělat. Problémy s dodávkami léků chce řešit v rámci Evropské unie. Slíbil, že při vyjednávání léků pro Česko bude tvrdý.

[chooze:article;value:480741]

"V České republice situaci řešíme, řešíme ji efektivně, máme ji pod kontrolou, Nurofen je v lékárnách, penicilin je vyřešen," sdělil Válek. Pracovní skupina má zvýšit odolnost českého trhu.

Nurofen do lékáren ve čtvrtek dopoledne přišel. Někde však lék zmizel obratem. Více se dozvíte v tomto článku. Stále jsou podle Válka nedostupná některá antibiotika. "I tam jsou ale varianty," upozornil.

"V plánu je scházet se každý týden, dokud se situace nestabilizuje, což může trvat několik měsíců i rok," prohlásil náměstek náměstek ministra Jakub Dvořáček, který skupinu povede. Za výpadky může to, že se léky vyrábí mimo Evropskou unii. Doprava je tak složitější. "Základní léčiva mohou být nedostupná," avizoval.

[chooze:article;value:480580]

"Budeme se zaměřovat na náhradu, na dostupnost léčiva, který může situaci řešit," avizoval Dvořáček. "Můžeme zajistit cizojazyčnou šarži, můžeme zajistit individuální dovoz neregistrovaného léčivého přípravku," doplnil. Zároveň ministerstvo připravuje novelu zákona o léčivech. "Umožní nám získávat informace z trhu," vysvětlil.

"Výroba léčivých přípravků je složitý proces, je to skládačka z mnoha dílků, pokud jeden nebo několik z nich odpadne, tak vzniká problém s nedostupností," vysvětlila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. "Je to záležitost, která se týká celé Evropy," doplnila. Vyzvala, aby lidé neskupovali léky a nepodléhali panice. 

Jedním z řešení může podle Válka být navrácení výroby léčiv do Česka. "Ambice je dostat výrobu léků nejen do Evropy, ale i do České republiky, a to i za cenu pobídek," avizoval ministr.

"Výpadky ve výrobě léčiv existovaly vždycky, teď se to jen dotklo velké skupiny pacientů, proto je to více vidět," sdělil vedoucí lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák. Také vyzval, aby lidé nakupovali léky rozvážně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.