Výpadky léků působí komplikace v nemocnicích. Ovlivňují i operace

Například jablonecká nemocnice kvůli nedostatku takzvaných krátkodobých sedativ nemůže aktuálně odoperovat tolik pacientů, kolik by ve skutečnosti mohla. Šetrný Mivacron anesteziologové používali u laparoskopických operací. Jeho výhodou bylo, že pacient byl v řízeném bezvědomí zhruba 20 minut.

Teď musejí používat náhradu, po které pacienti spí déle. "Jsou to výkony třeba gynekologické, můžou to být některé urologické výkony i další. Ta délka operačního výkonu je pořád stejná, ale délka uspání pacienta se natáhne skoro až na dvojnásobek," vysvětluje anesteziolog z jablonecké nemocnice Roman Lutovský.

[chooze:article;value:480856]

​V důsledku to znamená, že všechny plánované operace se nestihnou a musejí se odkládat. Šetrné to není ani k pacientům. "My jsme nějakou chvíli dobírali zásoby, ale v tuhle chvíli jsou veškerý zásoby vyčerpaný a už je nemáme k dispozici vůbec. Na českém trhu byl dostupný od jedné firmy pod jedním názvem a v jiné variantě nebyl," popisuje Lutovský problém.

Chybí i základní antibiotika. "Antibiotika penicilinového typu. Už není ani Amoksiklav, kterej se dával jako náhrada za penicilin. Chyběj některé druhy opiátů. Musíme improvizovat," prozradila vrchní sestra Irena Matýsková. "I naše nemocnice se potýká s podobným výpadkem jako ostatní. Největším problémem jsou antibiotika," řekla za českolipskou nemocnici její tisková mluvčí Tereza Sutor.

[chooze:article;value:481770]

​Záchranářům zase dochází tzv. lék první volby, když zasahují u pacienta s život ohrožující arytmií srdce. "Zaznamenali jsme výpadky Amiodaronu nebo Cordaronu. Je to lék k úpravě arytmií nebo život ohrožujících arytmií. Používá se při resuscitaci. Zaznamenali jsme výpadky některých svalových relaxancií, zaznamenali jsme výpadky tranexamové kyseliny, která se podává u polytraumat nebo u závažných úrazů. Takže těch výpadků je v poslední době poměrně hodně," uvedl lékařský náměstek libereckých záchranářů Jan Lejsek.

V Evropě zuří aktuálně boj o tyto léky a jednotlivé státy si je pečlivě chrání. Jejich nedostatek je podle odborníků zčásti způsobený dozvukem covidové pandemie, komplikovaným dovozem z Číny, kde se většina z nich vyrábí, a část léků se také posílá na Ukrajinu, kde jsou potřeba ve velkém množství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.