Vyplatí se teď ještě Chorvatsko? Turisté mohou ušetřit, u moře ale zažijí zklamání

Přestože Češi z Chorvatska v polovině září už spíše odjíždějí, na poslední chvíle sezony se snaží Chorvaté ještě další cestovatele nalákat. Počasím se jim ale příliš nezavděčí. Ve druhé půlce prvního podzimního měsíce by totiž podle předpovědi mělo začít vydatně pršet a cestovatelé si tak opalování už neužijí.

Těšit by se ale naopak mohli na výrazné zlevnění. Proti vysokým cenám, na které si evropští turisté dlouhodobě stěžují, se nyní snažit bojovat chorvatská vláda, která tento týden poprvé jednala s maloobchodními prodejci. Výsledkem jednání je zastropování cen u 30 produktů. Patří mezi ně třeba jogurty, sýry, rýže, špagety nebo některé druhy masa. 

[chooze:article;value:520168]

Na Chorvatsko míří silné bouřky 

V závěru sezony potrápí Chorvatsko vlna špatného počasí. Chorvatský hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal kvůli blížícím se bouřkám výstrahu na následující dny. Lidé přijíždějící na západní pobřeží Jaderského moře by si měli dát pozor na silné poryvy větru a silné bouřky. Vyvarovat by se měli také spaní pod širákem.

Plavba na menších plavidlech může být nebezpečná kvůli rozbouřeným vlnám. "Je možné, že některé přepravní katamarány nebudou v provozu, takže pokud cestujete, doporučujeme sledovat aktuální informace o dopravě," píše chorvatský úřad. 

[chooze:article;value:520515]

Ceny za jídlo zlevní, slibuje ministr 

Vysoké ceny potravin a služeb v restauracích se na letošních dovolených dotkly mnoha turistů. Redakce TN.cz informovala například o stížnostech na zdražování v kavárnách nebo restauracích. Ceny v nejoblíbenějších letoviscích dosahovaly úrovně, která je obvyklá v centrech oblíbených destinací ve Francii nebo Itálii.

Vysoké marže prodejců se dotkly i místních obyvatel, což donutilo chorvatského ministra hospodářství na začátku září svolat jednání se zástupci největších maloobchodních řetězců. "Obchodníci budou ceny zboží snižovat," řekl v úterý po prvním jednání šéf resortu hospodářství Davor Filipović pro web Index. Mezi přítomnými zástupci byli šéfové obchodů jako Lidl, Kaufland, Interspar nebo Tommy. 

[chooze:article;value:521878]

Kvůli drahotě zastropuje vláda od 18. září v obchodech ceny u zboží jako jogurty, sýr gouda, špagety, hovězí krkovice bez kosti i s kostí, párky v rohlíku nebo hamburgery (přehled všech dotčených potravin naleznete v tomto článku). Už dříve Chorvatsko zastropovalo ceny některých základních potravin. "Z dosavadních osmi jsme jeden produkt odstranili a přidali dalších 23," řekl ve čtvrtek premiér Andrej Plenković po jednání vlády

Snahu snížit drahotu a vrátit ceny v obchodech na úroveň prosince 2022 obchodníci podpořili, někteří zástupci prodejců se ale obávají toho, co by regulace cen mohla znamenat. "Část produktů po téhle dohodě určitě zlevní, všechno ale vrátit nejde, protože některé by se musely prodávat pod nákupní cenou, což ani není legální," reagoval na dohodu, kterou by mohla vláda brzy schválit, prezident obchodní asociace Martin Evačić. 

Ubytování 

Drahota se v létě promítla i do cen ubytování, které se však od srpna drží na stejné úrovni. Právě tehdy došlo v tamních letoviscích k většímu zlevňování, o kterém informovala redakce TN.cz. 

Například na Istrii museli hoteliéři v druhém prázdninovém měsíci výrazně zlevnit, protože se během července potýkali s úbytkem zákazníků a měli poloprázdné apartmány. Jak informoval web Danas, ke konci prázdnin zacílili hlavně na domácí turisty z Chorvatska. V nejvytíženějších lokalitách bylo podle odhadů cestovních kanceláří krátkodobé ubytování o 60 procent levnější než na začátku července. 

[chooze:article;value:513817]

Koupání v moři ​

Čeští turisté se letos při vodních radovánkách v Chorvatsku mohli setkat s nejrůznějšími rozmary počasí. V průběhu července dosahovaly teploty vody tak vysokých hodnot, že už se v moři ani nedalo osvěžit. Ve druhém červencovém týdnu měl Jadran místy na pobřeží Slovinska a Chorvatska až neuvěřitelných 30 stupňů Celsia.

Zvlášť ke konci srpna však extrémní teploty vystřídaly vlny bouřek, které na hladinu moře přinesly i úchvatné přírodní úkazy. Vydatné srážky se návštěvníkům letovisek bohužel nemají vyhnout ani na úplném konci sezony. Po vlně bouřek by ale turisty měla čekat stále teplá voda na koupání. I ve druhé půlce září se má totiž podle dat meteorologů teplota moře pohybovat kolem 23 stupňů Celsia. 

Obří vodní smršť. Čech u chorvatského pobřeží natočil přírodní úkaz (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.