Výpověď bez důvodu: Zaměstnanec by měl dostat 12násobek platu, míní právník

Podmínky podání výpovědí jsou stanoveny zákoníkem práce. "Aktuálně jsou přísnější pro zaměstnavatele, který musí podat zaměstnanci výpověď na základě určitých důvodů, které v tom zákoníku práce jsou výslovně uvedeny. Zaměstnanec může podat výpověď bez udání důvodů," vysvětlil Churcev.

"Doporučení NERVu by podle toho, jak to vypadá, znamenalo větší volnost pro zaměstnavatele, velmi pravděpodobně vykoupenou vyšším odstupným, a samozřejmě vyšší volnost a flexibilitu. Pro zaměstnance by to znamenalo menší jistotu. Pokud to projde s minimálními změnami, lidé v předdůchodovém věku budou rizikovou skupinou," doplnil.

[chooze:article;value:539181]

Odborníci navrhují přiměřeně dlouhou lhůtu a odstupné. "Zaznamenal jsem, že zástupci zaměstnavatelů by byli ochotní se dohodnout na šestinásobku platu. Aby to bylo atraktivní a ochránilo to zaměstnance, měli bychom se bavit třeba o dvanáctinásobku platu, ale ta částka by určitě neprošla přes zaměstnavatele," pokračoval Churcev.

"Aby to odpovídalo praxi, mělo by to být více než šestinásobek, to je ale už celkem hodně. Kdybych si měl tipnout, tak šestinásobek je reálný, aby to prošlo. Ale zástupci zaměstnanců proti tomu budou podle mě bojovat. Já bych se ale přidržoval těch šesti," doporučil advokát.

[chooze:article;value:539143]

​Ekonomové argumentují například tím, že výpovědi bez udání důvodu rozhýbou trh práce. "Já si myslím, že by to v zákoníku mělo být, ti zaměstnavatelé si to zaslouží. Ale myslím si, že by se do veřejného prostoru měla pustit lepší argumentace, protože když to poslouchám, mám pocit, že to není až tak dobrý nápad," řekl svůj názor Churcev.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.