Výpovědi bez důvodu dělí koalici. Nedám k tomu souhlas, říká Jurečka

Propustit zaměstnance, který neodvádí podle firmy kvalitní výsledky, je pro zaměstnavatele momentálně poměrně složité. Z práce jej může vyhodit pouze za jasně daných podmínek, do budoucna by se to ale mohlo změnit. Část vládní koalice v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) totiž chce do novely zákoníku práce prosadit tzv. "výpovědi bez udání důvodu".

"Jsem přesvědčen, že to pomůže nejenom zaměstnavatelům, ale i zaměstnancům, které se nebudou zaměstnavatelé bát najmout na standardní pracovní úvazky," domnívá se místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

[chooze:article;value:537249]

​Návrh podporuje i Národní ekonomická rada vlády (NERV), podle které by to pomohlo nejen ekonomice, ale také firmám s lepším výběrem zaměstnanců. "Zaměstnavatel stojí především o schopné, produktivní zaměstnance s vysokým výkonem. Ti dostanou adekvátní odměnu za práci, která je motivuje ještě k větším výkonům, které vedou k většímu zisku zaměstnavatele, a tudíž k rostoucí ekonomice země. Problémoví zaměstnanci nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň, jsou však v České republice nepropustitelní," uvedla Národní ekonomická rada vlády.

Novela zákoníku práce prošla v úvodním čtení Poslaneckou sněmovnou, snazší propouštění současná verze ale neobsahuje. To by chtěli poslanci ODS změnit. Jenže návrh naráží na odpor lidovců, podle jejich předsedy Mariana Jurečky by to vytvářelo větší nejistotu pro zaměstnance.

"Tady je prostě koaliční smlouva, která jasně říká: pokud přijde nějaký pozměňující návrh, musí být na něm celokoaliční shoda a souhlas resortního ministra – já k tomu souhlas nedám. Výpověď bez udání důvodu za mě nebude," upozornil ministr Marina Jurečka.

Kvůli novele zákoníku práce, kterou čeká v dolní komoře Parlamentu druhé čtení, plánují odbory na 21. května v Praze demonstraci. Vadí jim například zrušení zaručených mezd v soukromém sektoru, nebo právě možnost dostat do novely také výpovědi bez udání důvodu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.