Výpovědi bez důvodu dělí koalici. Stanjura na návrhu trvá, Jurečka ho tvrdě odmítá

Flexibilnější pracovní trh. To je podle Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ministra financí Zbyňka Stanjury recept na nastartování české ekonomiky. Zajistit to má třeba snazší propouštění pracovníků –  bez udání důvodu a s dvojnásobným odstupným. "Ti, kteří odvádějí dobrou práci, žádný problém mít nemohou," řekl ministr Stanjura.

Zaměstnavatel může v současné době dát zaměstnanci výpověď jen z důvodů uvedených v zákoně, třeba kvůli porušení pracovních povinností nebo pro nadbytečnost. Naopak zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo i bez jeho udání.

"Pokud by tam bylo nějaké odstupné, tak za mě by to bylo v pořádku, jelikož v nynější době je to složité právě pro zaměstnavatele se zbavit zaměstnanců, kteří nedělají svojí práci tak, jak by měli," řekli lidé v anketě televize Nova. "Myslím si, že tři měsíce jsou dost času na to, abych si našla práci. A pokud chci, tak ji najdu," domnívají se další. "Důvod by se udávat měl," řekl jiní.

​"Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, ale nerosteme. Což je zvláštní a ekonomicky se zdá, že to nedává smysl, ale je to jenom o tom, že ten trh práce není dostatečně pružný," sdělil člen Národní ekonomické rady vlády Dominik Stroukal.

Jenže třeba ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), z jehož pera bude chystaná novela zákoníku práce, o výpovědi bez důvodu nechce ani slyšet. "Já jsem jasně řekl, že já do návrhu zákoníku práce tuto část vkládat nebudu," upozornil Jurečka.

[chooze:article;value:549906]

​"Ví to i pan vicepremiér Jurečka, že ten pozměňovací návrh přijde, a že tu dobu, než přijde třetí čtení, využijeme k tomu, abychom je například přesvědčili o našich argumentech, že to je správný návrh," trvá naopak na svém šéf resortu financí Stanjura.

Výpověď bez udání důvodu zatím není přijatelná ani pro Piráty. "Není dotažená v podobě, aby to bylo přijatelné. My zásadně nesouhlasíme s tím, aby to bylo jen tak propouštění bez udání důvodu. Pokud, tak vykompenzovaná nejenom výrazně vyšším odstupným, a to třeba na trojnásobku běžného odstupného, by se pro velkou část zaměstnanců jednalo třeba o šest až devět měsíčních platů," reagovala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

"Jsme velmi skeptičtí, poněvadž já osobně se domnívám, že by si mohl zaměstnavatel vyřizovat se zaměstnancem, pokud nesouhlasí s čímkoliv," uvedl poslanec ANO Aleš Juchelka.

Změnou by podle ministra Stanjury mělo projít také prodlužování smluv na dobu určitou a prodloužit by se podle něj mohla třeba i zkušební doba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.