Výpovědi bez udání důvodu přinesou lidem větší jistotu, říká Skopeček

Občanskými demokraty prosazované výpovědi bez udání důvodu nejsou podle Skopečka pro zaměstnance nebezpečím. "Ve chvíli, kdy by zaměstnavatel skutečně k výpovědi bez udání důvodu přistoupil, tak se tam počítá s mnohonásobně vyšším odstupným. Takže vedle dávek v nezaměstnanosti by ten člověk byl na celou řadu měsíců zajištěn," řekl.

"Často se děje to, že se zaměstnavatel chce z nějakých důvodů se zaměstnancem rozloučit, protože vidí lepšího adepta nebo není spokojen se zaměstnancem, jeho výkonem," popsal místopředseda Sněmovny. Dnes to ale podle něj zákoník práce neumožňuje.

[chooze:article;value:556617]

Zaměstnavatelé se proto údajně bojí lidi na standardní pracovní poměr nabírat a spolupracují s nimi jiným způsobem, například přes agenturu nebo na fakturu. To pak ve výsledku podle Skopečka vede k větší nejistotě pro zaměstnance.

Mluvil také o současné situaci ve Sněmovně. "Že vláda vládne a že aktuální vládní většina chce prosadit věci, které má v programovém prohlášení, považuji za normální," řekl k prosazování návrhů pětikoalicí bez ohledu na postoj opozice, jako se k tomu chystá třeba v případě důchodové reformy.

[chooze:article;value:556405]

"Nevidíme snahu ze strany opozice hledat alternativní řešení, nabízet varianty, jak by to mohlo vypadat jinak," vysvětlil. Třeba právě ve věci důchodové reformy má podle jeho slov opozice utopické představy, když říká, že není potřeba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.