Výroba čipů v Česku je zásadní, tvrdí Fiala. Nedostatek by způsobil potíže

Čipy jsou využívány například pro zabezpečení elektronických plateb, ale usnadňují třeba i lékařskou diagnostiku. Bez nich by se neobešel ani automobilový průmysl.

"Význam čipů pro autoprůmysl potvrzují i výrobní údaje v letošním roce. Například za únor došlo k výpadkům některých domácích výrobců a tím jsme přišli díky nedostatku polovodičů o zhruba pětadvacet tisíc nevyrobených vozidel," řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Nejvíce čipů se vyrábí v Asii. Několik výrobců je ale také v Evropě. V Rožnově pod Radhoštěm je jeden ze tří závodů americké společnosti. Zbylé dva jsou v USA a v Koreji. Společnost teď zvažuje, že výrobu čipů spojí a bude je vyrábět jen v jednom ze závodů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by měla být výroba čipů u nás zachována. Je důležitá pro konkurenceschopnost Česka.

[chooze:article;value:525453]

​"Čipové centrum onsemi je zásadní restart Česka pro budoucnost regionu. Je to projekt, který považujeme za jednu z důležitých strategických investic pro Českou republiku," uvedl premiér Fiala.

"My budeme dále prohlubovat spolupráci s vysokými a středními školami. Nedávno jsme podepsali spolupráci s vysokým učením technickým v Brně," uvedl ředitel onsemi Aleš Cáb. "Pro domácí ekonomiku a autoprůmysl nevyjímaje je zapotřebí tuto výrobu situovat co možná nejblíže, a zajistit tak konkurenceschopnost a nezávislost," doplnil Petzl.

"Díky lokalizaci bude naše produkce bezpečnější, ale bude dražší, protože budeme muset vynakládat více peněz především na pracovní sílu," okomentoval ekonom Štěpán Křeček. Pracovní síla v Česku je totiž stále dražší než například v Asii. V nových moderních továrnách by už ale tento problém být neměl, a to kvůli vyšší automatizaci výroby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.