Výrobce mobilů posílí zabezpečení dat uživatelů. FBI je proti, ztíží jí to práci

Už nyní mohou někteří američtí uživatelé testovat novou funkci s názvem Advanced Data Protection. Jedná se o rozšířený end-to-end šifrovací systém, který data lépe chrání před přístupem hackerů nebo špionů. Nepřístupná jsou však také pro dozorové orgány, které se k nim nedostanou ani se soudním povolením, píše CNN.

Tajná by tak byla většina dat v iCloudu. Ten uživatelé využívají zejména pro ukládání fotografií, poznámek, zpráv nebo zálohování dat ve svých přístrojích.

[chooze:article;value:474678]

Proti tomu už se ozvala americká FBI. "To omezuje naši schopnost chránit americký lid před kriminálními aktivitami od kybernetických útoků a násilí na dětech až po obchod s drogami, organizovaný zločin a terorismus," citoval portál Bild mluvčího FBI.

Šifrováním end-to-end už je chráněná například služba iMessage. Obsah lze číst pouze na příslušných zařízeních. Přístup k nim však nemá jak samotný Apple, operátor, tak ani policie. Doposud se vyšetřovatelé k datům vždy nějak dostali. A to zejména ve chvíli, kdy lidé něco uložili do iCloudu. Tomu by však měl být konec.

Apple se snaží poukázat na to, že hrozby jsou stále sofistikovanější a komplexnější. Právě proto chce zavést toto bezpečnostní opatření. Šifrování budou nejprve moci používat uživatelé v USA. V roce 2023 by však mělo být zavedeno po celém světě.

Hackeři mohou přístroj ovládat i na dálku. Podívejte se, co dělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.